Ваш брат-журналіст розповідає про рекордсменів з тестів. Максимум балів (600 із 600) набрали абітурієнти із Києва, Маріуполя, Львова, тобто випускники міських шкіл. А торік, чув, найкращий результат показав сільський хлопець із Київщини. Розкажіть про нього, будь ласка, про його досвід.
Вадим МУСІЯКА, одинадцятикласник.
Приморський район
Запорізької області.
Абітурієнтів, які торік отримали 600 балів на тестуванні — не густо. Про Яну Ковальську із Кам’янця-Подільського ми розповідали. Інший унікум, Олександр Соболь, живе в селі Фурси.
Навчався у місцевій школі і вже там захворів спочатку біологією, а з дев’ятого — фізикою.
«Хворобливого» хлопця відзначали на олімпіадах, удома ж стимулом до поглибленого вивчення улюбленого предмета була мама, вчитель фізики і математики.
Отже, вчасно виявлені здібності помножені на щоденну працю — це і є шлях до успіху. А успіх на сьогодні переконливий: Саша — другокурсник Київського нацуніверситету ім. Т. Шевченка.
Його ректор Леонід Губерський якось зазначив: перша ж сесія у ВНЗ показує хто є хто з першокурсників. Для кого з них тестування було такою собі лотереєю, а для кого серйозним іспитом. Олександр Соболь першу сесію на фізичному факультеті склав на «відмінно».
— До знань син тягнувся з першого класу, — розповідає Наталія Соболь. — Утім, він був активним, цілеспрямованим у всьому. Брав участь у святах і конкурсах, одинадцятирічку закінчив із золотою медаллю. У районній школі олімпійського резерву вчився з дев’ятого, перемагав у всеукраїнських змаганнях з фізики в 9, 10 (2-ге місце), 11 класах (1-ше).
Перед незалежним оцінюванням Сашко увесь вільний час повторював пройдене, підтягував мову і літературу. Лягав спати пізно, зате у вихідні відсипався. Штудіював шкільні підручники, додаткові джерела (Інтернету не мав). Та, зізнається, тримав форму із профільних предметів завдяки олімпіадам.
— На самому тестуванні зумів зосередитися, бо завжди був відповідальним, здатним самостійно вирішувати свої проблеми, контролювати себе, — зазначає мама. — До того ж, з 13 років син знав, чого хотів. А це запорука будь-якого успіху.
Білоцерківський район
Київської області.
На знімку: у цьому кабінеті Фурсівської ЗОШ «гриз» науку і Сашко Соболь.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.