Ранкове засідання 8 липня
Зранку депутати з фракції БЮТ заблокували парламентську трибуну та президію, вимагаючи розгляду питання щодо ситуації довкола «Росукренерго» та затримання екс-голови митниці Анатолія Макаренка. Опозиціонери вивісили плакати з написами «СБУ — Служба безпеки «Росукренерго», «Свободу патріоту Макаренку», «Бандитам — гроші, газ та владу, патріотам — тюрми», «СБУ працює на газову банду» та інші. Двері, що ведуть до президії парламенту, були заставлені кріслами. Хоча в порядку денному були дуже важливі питання — зокрема, проекти Податкового й Бюджетного кодексів, законопроекти про всеукраїнський референдум, про столицю місто-герой Київ у другому читанні.
Перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін у кулуарах озвучив журналістам вимоги опозиції: невідкладний розгляд проекту закону про забезпечення енергетичної безпеки держави та проекту постанови «Про деякі питання у зв’язку з рішенням Арбітражного інституту Стокгольмської торгової палати у справі НАК «Нафтогаз України» проти ЗАТ «Росукренерго». Проектом закону уряду заборонялося віддавати кошти, отримані від міжнародних фінансових установ, на погашення боргу «Нафтогазу», а проектом постанови пропонувалося заборонити передання природного газу компанії «Росукренерго». А. Кожем’якін також зауважив, що засідання профільних комітетів, які мали надати висновки щодо цих документів, не відбулися із незрозумілих причин.
О 10.30 глава парламенту Володимир Литвин відкрив пленарне засідання і зауважив, що блокування відбулося з незрозумілих причин, адже ще напередодні лідери фракцій домовилися, що Верховна Рада розгляне питання, на яких наполягає опозиція. Хоча й без висновків профільних комітетів. Депутати розпочали обговорювати ці питання.
Далі виступали представники опозиції. Олександр Гудима («НУ—НС») закликав не шукати винних, а не допустити, щоб 50 мільярдів гривень було вилучено з держбюджету й передано приватній комерційній структурі, за що розплачуватися доведеться всім рядовим громадянам, яким підвищать плату за газ і комунальні послуги. Олександр Бондар («НУ—НС») наголосив, що не можна комерційні інтереси ставити вище за державні.
Однак за ухвалення проекту постанови та закону за основу й у цілому проголосували лише, відповідно, 186 та 186 депутатів, і рішення прийнято не було. Голосували тільки фракції БЮТ та «НУ—НС», та й то не в повному складі, адже частина депутатів із цих політичних сил уже перейшли до коаліції. Не пройшла і пропозиція про направлення цих документів на повторне перше читання («за» 180). В. Литвин сказав, що звернеться до Кабінету Міністрів і викладе зміст ініціатив депутатів із проханням надати відповідну інформацію стосовно захисту інтересів держави в «газовій справі». А коли надійде відповідь від Кабміну, парламент повернеться до розгляду цього питання.
Коли депутати перейшли до розгляду питання про Податковий кодекс у другому читанні, Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував ухвалити постанову про винесення цього законопроекту на всенародне обговорення. «Проект Податкового кодексу викликав дуже великий резонанс серед політиків та в суспільстві, — сказав В. Литвин. — Ураховуючи вагоме соціальне, економічне та політичне значення цього документа, його доцільно винести на всенародне обговорення».
Під час обговорення лунали різні думки. Анатолій Матвієнко (БЮТ) зауважив, що такий документ треба насамперед серйозно обговорювати в самій Верховній Раді, а не ухвалювати його в першому читанні поспіхом. Окрім того, депутат запропонував винести на всенародне обговорення не лише урядовий законопроект, а й альтернативні.
Голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін звернув увагу на регламентну норму, згідно з якою всенародне обговорення може проводитися лише до розгляду законопроекту в першому читанні. «Який сенс обговорювати цей мотлох, коли до 500 сторінок тексту надійшло 5380 зауважень? Єдиний спосіб рухатися далі — скасувати рішення про ухвалення в першому читанні, направити на повторне читання, передати в уряд і тоді лише можна проводити всенародне обговорення», — сказав депутат. Олег Зарубінський (Блок Литвина) зазначив, що немає нічого поганого в тому, щоб люди обговорювали Податковий кодекс, адже цей документ стосується всіх громадян України. Тим паче що позиція фракції така: до другого читання дуже багато статей кодексу треба змінити.
Михайло Чечетов (Партія регіонів) заявив, що депутати мають «видати на-гора» якісний документ, тому запропонований компроміс, за його словами, — найрозумніше рішення. «Винесення законопроекту на всенародне обговорення і прийняття кодексу в першій декаді вересня дає можливість сформувати бюджет наступного року на новій податковій базі», — сказав депутат.
За проект постанови про всенародне обговорення проекту Податкового кодексу проголосували 250 депутатів. Згідно з цією постановою, Кабінету Міністрів до 14 липня 2010 року має бути передано текст проекту Податкового кодексу, підготовлений Комітетом Верховної Ради з питань податкової та митної політики до другого читання з урахуванням пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи. Уряду доручається забезпечити оприлюднення проекту Податкового кодексу України та належні умови для проведення його всенародного обговорення. А результати всенародного обговорення мають бути узагальнені до 5 вересня 2010 року та передані парламенту.
16 липня о 10-й годині у Верховній Раді відбудеться врочисте засідання з нагоди 20-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України. Це визначено відповідною парламентською постановою, яку прийняли депутати (415 «за»).
У цілому як закон прийнято нову редакцію Бюджетного кодексу України (245 «за»). Зокрема, норми чинного Бюджетного кодексу змінено в частині процедур складання, розгляду та прийняття державного та місцевих бюджетів, управління бюджетними коштами, формування місцевих бюджетів та системи міжбюджетних відносин, системи державного фінансового контролю, відповідальності учасників бюджетного процесу за недотримання бюджетного законодавства, повноважень Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України в бюджетному процесі, бухгалтерського обліку та звітності про виконання бюджету тощо.
За основу прийнято проект закону про Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг України. У першому читанні схвалено і проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо діяльності Нацбанку.
Парламент ратифікував Угоду між Україною і Російською Федерацією про демаркацію україно-російського державного кордону (347 «за»). Метою ратифікації цієї Угоди є створення правових підстав для здійснення комплексу заходів із демаркації україно-російського державного кордону, що дасть змогу завершити договірно-правове оформлення сухопутної ділянки державного кордону України з Росією.
Під час розгляду законопроекту про внесення змін до законів «Про здійснення державних закупівель» та «Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні» (автор — лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов) депутати висловлювали побоювання щодо нецільового і неефективного використання коштів. Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко запропонував внести поправку, щоб уряд обов’язково щопівроку інформував парламент про хід державних закупівель і використання бюджетних коштів на проведення Євро-2012. Закон було прийнято з цією поправкою.
У першому читанні прийнято проект змін до деяких законодавчих актів щодо послаблення негативного впливу світової фінансової та економічної кризи на вітчизняну нафтохімічну галузь, у цілому — законопроекти про збір та облік єдиного соціального внеску та про внесення змін до законів «Про Державний бюджет України на 2010 рік» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
Затверджено також календарний план проведення наступної, сьомої сесії Верховної Ради шостого скликання.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.