Вечірнє засідання 7 липня
На початку розгляду народний депутат Віктор Швець поінформував, що зареєстрував проект постанови про направлення цього документа Венеціанській комісії для висновку. Відтак депутат, який представляє опозицію, звернувся до парламентаріїв з проханням не розглядати проект закону, доки не буде висновку цієї міжнародної організації. Натомість Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив, що від Міністерства юстиції надійшов лист, у якому йдеться про те, що законопроект уже направлено для висновку комісії. Тож підстав відкладати його розгляд у парламенті немає, наголосив він.
Далі слово було надано Голові Верховного Суду Василю Онопенку, який підкреслив, що цей закон не має нічого спільного із судовою реформою, а більш як два десятки його положень прямо суперечать Конституції. Він звернувся до депутатів з проханням подумати про наслідки таких нововведень і про той «правовий хаос, який настане в країні після їх запровадження».
Натомість міністр юстиції Олександр Лавринович наголосив, що жодних революційних кроків законом про судоустрій не передбачається. Він очолював робочу групу з підготовки цього проекту і зауважив: задовольнити всю наявну судову систему документ не може, а більшість його положень вимагають у свою чергу вдосконалення Конституції. Водночас, на думку О. Лавриновича, ухваливши цей документ, законотворці «наблизять правосуддя до громадян і суттєво зменшать кількість справ, які розглядаються в Європейському суді з прав людини».
За словами представника Комітету з питань правосуддя Юлії Новікової, під час доопрацювання надійшло понад 1700 зауважень та пропозицій до законопроекту. Лише 395 із них враховано  повністю. Вона зазначила, що під час підготовки документа до другого читання комітет брав до уваги пропозиції Венеціанської комісії, висловлені до попередніх редакцій закону про судоустрій. На її переконання, ухвалення цього проекту завершить судову реформу і забезпечить незалежність суддів.
Пізнього вечора, під час розгляду поправок, представники БЮТ та «НУ—НС» покинули сесійну залу. За словами Юрія Кармазіна, коаліція повністю нехтує пропозиції опозиції і зауваження Головного юридичного управління. За його словами, з огляду на те, що ухвалений законопроект містить цілу низку неузгодженостей, його неодмінно слід оскаржувати в Конституційному Суді. Відтак представники коаліції ухвалили документ у другому читанні та в цілому.
Перед тим, як завершити засідання, парламентарії внесли до порядку денного сесії ще низку документів. А саме: зміни до законів, які стосуються діяльності Нацбанку, до законів про здійснення державних закупівель та про організацію і проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні тощо.