Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся у парламенті з учнями Бугруватської загальноосвітньої школи Охтирського району Сумської області, переможцями районних та обласних олімпіад, а також конкурсу «Зігрій серце сільської дитини», який проводив Благодійний фонд допомоги онкохворим дітям. Спілкуючись з молодими людьми, котрі цікавилися роботою вищого законотворчого органу держави, глава парламенту зауважив, що нині у Верховній Раді — пік політичного і професійного навантаження, незважаючи на те, що сесія наближається до завершення.
Учителі й старшокласники запитували у В. Литвина, чому нині таке мізерне фінансування освіти, весь тягар матеріального забезпечення під час навчання фактично лягає на батьків, а багатьом учням сільських шкіл доводиться ходити до школи пішки. Глава парламенту наголосив, що всі проблеми пов’язані з відсутністю коштів у державній казні — у нього на столі лежить поданий урядом законопроект про секвестр (скорочення) цьогорічного держбюджету на 16 мільярдів гривень. Окрім того, на думку 
В. Литвина, лише шкодять освітянській сфері нескінченні дискусії про тривалість навчання у школі — 12 чи 11 років, що не впливає на якість освіти. В. Литвин пообіцяв, що як Голова Верховної Ради робитиме все можливе заради того, щоб сільські школи не закривалися. «Бо в сільській місцевості народжуються найталановитіші діти, — сказав він. — Освіта, охорона здоров’я, сільське господарство мають стати пріоритетами держбюджету».
* * *
А журналісти поцікавилися у В. Литвина долею закону про всеукраїнський референдум, який парламент мав розглядати вчора у другому читанні. Глава парламенту висловив думку, що найближчим часом парламент не розглядатиме цей законопроект, оскільки він щойно надійшов до Головного юридичного управління з майже 1000 поправок, які ще треба опрацювати. За словами 
В. Литвина, у цьому законопроекті є низка позицій, які суперечать Конституції та рішенню Конституційного Суду. А тому йому не хотілося б, щоб Верховна Рада давала роботу КС. Глава парламенту вважає, що цілком реальною є можливість проведення наступних парламентських виборів у березні 2011 року: «Це не небезпека, це реалії. Якщо гіпотетично спрогнозувати, що на всеукраїнський референдум буде винесено питання про скасування закону 2222, тобто скасування змін до Конституції України (політична реформа 2004 року, яка передбачала обрання парламенту строком на п’ять років. — Авт.), про що кажуть не лише політики, а й офіційні особи, то одразу мушу наголосити: окрім усіх інших наслідків, які у зв’язку з цим виникнуть, вибори до Верховної Ради будуть у березні 2011 року. Бо в Конституції України зразка 1996 року є чітка позиція, що вибори до Верховної Ради відбуваються у березні місяці четвертого року повноважень Верховної Ради».
Глава парламенту також нагадав, що всеукраїнський референдум може відбутися незалежно від волі та бажання Президента, Кабінету Міністрів чи Верховної Ради. Адже якщо три мільйони громадян підтримають ініціативні групи щодо винесення на референдум тих чи інших питань, то Президент буде зобов’язаний підписати відповідне рішення. Водночас, вважає В. Литвин, постане питання, а як бути із уже зібраними підписами, які свого часу ініціювали комуністи, щодо референдуму стосовно НАТО. «Референдум — це пряма норма демократії, найбільш реальна норма демократії, але разом із тим інколи треба прогнозувати наперед, не які будуть результати референдуму, а що робити з результатами, як ними розпорядитися», — підкреслив В. Литвин.
Керівник парламенту також припустив, що Верховна Рада працюватиме у пленарному режимі ще й у суботу.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.