Етнофестиваль «Країна мрій» відбудеться 10—11 липня на Співочому полі в Києві. Цього року фестиваль матиме і літературну складову — книжкову «Країну мрій», деякі подробиці якої стали відомі журналістам напередодні свята.
У дворику музею Івана Гончара відбулася «прес-дегустація» цієї акції. Саме дегустація — бо брати Капранови показали, як варити письменницький «Очаківський куліш з качкою». Також навчили, як по-козацьки пити вино з одноразового посуду (ним є перчина, якою можна закусити випите). Решту сюрпризів відкриють вже завтра на Співочому полі. Там варитимуть багато кулешів: від Богдана Бенюка, «Видавництва Старого Лева», Ірен Роздобудько та інших майстрів літератури та мистецтва.
Родзинкою дегустації став перший в історії «кобзарський слем». Слемом тут називають публічне змагання поетів, переможців якого визначає читацьке журі. Так вирішили зробити й з кобзарями. Ярослав Джусь в дуеті з Юрієм Миронцем та Микола Плекан (унікальний виконавець, який грає на рідкісному музичному інструменті — торбані) виконали по одній композиції. Глядацьке журі виставило оцінки від 1 до 5 балів. Перемогу здобув Микола Плекан. А вже завтра о 16. 30 на великій літературній сцені у подібних двобоях зійдуться й початківці, і корифеї кобзарського мистецтва, зокрема — Тарас Компаніченко.
Крім того, майстер-клас із каліграфії для всіх бажаючих проведе художник Ольга Верменич. Інші майстер-класи — з лозоплетіння, ілюстрування книжок та створення абетки своїми руками!
Читанням гагаузьких віршів мовою оригіналу порадує поетеса і перекладач Ольга Бондар. Болгарською читатимуть вірші Антоніна Іванова, ромською — Наталя Варакуда, кримськотатарською — Гюльгара Усеїнова та Лейла Алядінова.
Масовий фестиваль без гумору неможливий. На себе його беруть поети-іроністи — Сергій Пантюк та Артем Полежака, мета яких — зняти з української поезії тавро академічності й показати, що вона може не тільки «оспівувати», а й просто веселити.