Футбол. Позавчора на своїй базі в Кончі-Заспі київські динамівці провели традиційний день відкритих дверей, присвячений початку чергового чемпіонату України. Наставник команди Валерій Газзаєв (на знімку) запропонував журналістам одразу ставити запитання.
— Ми бачили, як у головний корпус, сильно кульгаючи, зайшов Євген Хачериді. Що трапилося?
— У матчі з московським «Динамо» на Кубку Льва Яшина він зазнав травми. Йому наклали лангетку, у якій доведеться ходити три тижні. А потім почнеться реабілітація. Та ми сподіваємося, що Євген якнайшвидше відновиться й повернеться до лав команди.
— Як справи у Кравця?
— В Артема спостерігається досить позитивна динаміка одужання. Маємо надію, що вже з 15 липня він почне працювати в загальній групі.
— А Гусєв?
— Уже сьогодні почне тренуватися в загальній групі. Добре почав підготовку до сезону, але, на жаль, рецидив старої травми не дозволив продовжити роботу на підготовчому етапі. Олег побував у Німеччині на обстеженні. І сумлінно виконав усі рекомендації лікарів.
— Чи завершило «Динамо» трансферну кампанію?
— Як відомо, ми підписали трьох гравців. Аргентинський півоборонець Факундо Бертольо та македонський оборонець Горан Попов уже з нами. Стосовно третього новачка — бразильця Андре, то з ним також укладено контракт. Але він почне працювати у складі нашої команди після 4 серпня. Ця умова контракту пов’язана з тим, що того дня нинішній клуб Андре — «Сантос» — грає у фіналі Кубка Бразилії. Звичайно, ми не припиняємо селекцію, ведемо її дуже ретельно й відповідально.
— Оцініть суддівство в минулому чемпіонаті України і прокоментуйте нинішнє призначення куратором українських арбітрів знаменитого італійця П’єрлуїджі Колліни.
— Суддівство скрізь однакове, повсюди судді припускаються помилок. Безумовно, такий авторитетний у недалекому минулому арбітр, як Колліна, на мою думку, привнесе щось своє до системи суддівства в Україні. Гадаю, це потрібна і корисна справа.
— Оцініть, будь ласка, готовність «Динамо» до сезону.
— Ми провели дуже важкий з огляду на його тривалість збір. І, гадаю, він пройшов досить успішно. Прикро, що травмувалися Гусєв і Попов. Але ці неприємності, сподіватимемося, позаду. Загалом команда підготувалася достатньо. Наскільки якісно — покаже сезон. Взагалі я задоволений ставленням гравців до роботи, задоволений нашою молоддю, котра помітно прогресує.
— Перед «Динамо» традиційно ставлять високі завдання. То чи дозволить потенціал команди їх вирішувати?
— Зміни в складі — мінімальні. Кістяк команди залишився без змін. Торік ми впевнено лідирували в чемпіонаті України, але в другій частині турніру фактично самі віддали золоті медалі. А матчі «Динамо» у Лізі чемпіонів, особливо із серйозними суперниками, як на мене, показали, що потенціал у нашої команди досить великий. У новому сезоні матимемо амбіційні цілі й завдання. Мені здається, що нашим гравцям цілком до снаги їх вирішувати.
— Розкажіть про Бертольо. Що він за один?
— У кожного виконавця є як плюси, так і мінуси. Крім того, йому ще треба влитися в колектив, адаптуватися. Це не такий простий процес. Але вважаю, що ми придбали дуже талановитого гравця. У цьому ви й самі переконаєтеся невдовзі.
— Прокоментуйте призначення капітаном Андрія Шевченка...
— Це правильне рішення. Йдеться про досвідченого футболіста, відповідальну зрілу людину, котра є прикладом для всього українського футболу, для всіх українських гравців. Як на мене, в ранзі капітана Андрій зробить додатковий внесок у досягнення командою результатів.
— Цікаво, яка ваша ставка на Дениса Бойка?
— Наш досвідчений воротар Олександр Шовковський провів успішний сезон, але тепер, на жаль, зазнав травми. Денис Бойко — молодий і перспективний гравець, у чому ми переконалися, коли він виступав в оренді. Тому зараз надто не переживаємо за воротарський рубіж. В обоймі маємо ще й молодого Артема Кичака. Розраховуємо на це тріо.
— Коли очолили «Динамо», ви казали, що ваша мета — виграти з командою Лігу чемпіонів протягом трьох сезонів...
— Ми повинні прагнути до поставлених цілей. Либонь, мало хто очікував перемоги «Шахтаря» у Кубку УЄФА. Тому варто ставити лише амбіційні завдання, готувати до їх виконання футболістів. Щоб щось виграти, спочатку треба помріяти. А потім уже реалізувати задумане. Гравці повинні розуміти й відчувати, що вони здатні на щось велике.
Світ зараз змінюється, і футбол у тому числі: ми бачимо, як відомі фаворити дуже рано змушені були залишити чемпіонат світу. Англія, Франція, Італія, Бразилія, Аргентина — вже за бортом турніру... Тому нічого неможливого не існує. Треба багато працювати й прагнути до мети.
— Які завдання «Динамо» на сезон?
— У «Динамо» завжди висока мета. І цього разу прагнутимемо виграти чемпіонат і Кубок України, здолати кваліфікацію Ліги чемпіонів...
Фото з сайту ФК «Динамо».