Молода сім’я Ніколюків із райцентру Калинівка на Вінниччині під час обіду знайшла в буханці іржавий цвях. «Дитина попросила хліба, — розповідає Анжела Ніколюк. — Донечці нема ще й двох рочків. Я взяла ніж, коли відрізала скибку, відчула щось тверде. Дивлюся, а то цвях. Та ще й такий іржавий! А ми перед цим половину буханки вже з’їли».

Хліб «із сюрпризом» придбав чоловік Анжели.

— Я майже завжди беру хліб у кіоску біля входу на наш центральний ринок, — каже Олександр. — На ньому написано «Вінницький хліб». Поряд юрмиться черга покупців, адже продукція у них справді смачна. З такою неприємністю я зіткнувся вперше.

Буханець із цвяхом чоловік відніс до міліції, оскільки в Калинівці немає фахівців із захисту прав споживачів. Заяву вартові порядку прийняли без проблем, і вже за деякий час Олександрові зателефонував слідчий. Попросив зайти до райвідділу міліції.

— У кабінеті чекав ще один чоловік, — продовжує розповідь пан Ніколюк. — Слідчий сказав, що це власник кіоску, в якому я купив буханець із цвяхом. Той одразу запитав мене, чому це я подався до міліції, а не зайшов до них. Та хіба вони стали б шукати винних?

Під час розмови із слідчим Олександр дізнався, що хліб доставлено з Вінниці. Каже, що міліція вилучила накладну, в якій зазначено сорт хліба — «український». Цей документ долучили до його заяви.

Начальник Калинівського райвідділу міліції Микола Господарець повідомив «Голосу України», що заяву Ніколюка передали для розгляду в Замостянський райвідділ міліції Вінниці — за місцем знаходження відповідача.

А тим часом біля кіоску з написом «Вінницький хліб» знову шикуються черги.

— Звідки хліб? — запитую у продавчині.

— З Вінниці, з хлібозаводу, — чую у відповідь.

Покупці здебільшого схвально відгукуються про якість купленого тут продукту. Один із них — Василь — розповідає, що постійно бере тут хліб — «і білий, і чорний, і український». Проте сторонніх предметів, на щастя, не знаходив жодного разу. Зате одна з жіночок заперечила земляку: каже, в буханцях траплялися не тільки цвяхи.

— У Калинівці ми не маємо точок продажу хлібобулочних виробів ВАТ «Вінницяхліб», — виправдовуються в концерні «Хлібпром», до складу якого входить Вінницький хлібозавод. — Тому безпідставно стверджувати, що це саме наш хліб. Тільки фахівці можуть встановити, чи у наших печах спекли той буханець. Перевіркою таких фактів мало б займатися управління захисту прав споживачів. Ми туди телефонували. Почули у відповідь, що до них не надходила скарга про виявлення стороннього предмета у хлібі.

Хлібопекарі кажуть, що під їхньою маркою конкуренти продають хліб, спечений невідомо де і невідомо ким. До того ж такі випадки непоодинокі.

Вінницька область.

На знімку: маленька Даринка могла скуштувати хліба з іржавим цвяхом.

Фото автора.

КОМЕНТАР

Олександр Баланов, заступник начальника управління захисту прав споживачів у Вінницькій області:

— У районах області справді відсутні структурні підрозділи нашого управління. Проте в кожному з них при райдержадміністраціях або районних радах є фахівці, відповідальні за питання захисту прав споживачів. Якщо у вас виникли проблеми і немає можливості дістатися до Вінниці, варто звернутися саме до них. Обов’язково слід зберегти неякісний товар та чек на його придбання.

Споживачу не заборонено звертатися до міліції, як це вчинив у цьому разі житель Калинівки. Однак працівники міліції діють у межах своїх повноважень. Перевірка наведеного факту — в компетенції Державного підприємства стандартизації і метрології та Управління захисту прав споживачів. Очевидно, саме в одну із цих структур і буде передано заяву про придбання неякісного хліба.

Щоб уникнути неприємностей, варто вимагати у продавця документи на товар ще до його купівлі. Що стосується хліба, то в накладній на його отримання на хлібозаводі обов’язково має бути штамп заводської лабораторії. Цим фахівці засвідчують факт перевірки продукції на якість і підтверджують, що хліб відповідає встановленим нормам. Без такого штампу продавець не має права продавати товар, бо це є порушенням чинного законодавства. Кожен покупець має право в разі необхідності вимагати надання цього документа. А продавець, у свою чергу, зобов’язаний його показати.