На Красній горі, що на межі Волинської та Львівської областей на шосе Львів—Луцк, до 1 серпня постане великий кам’яний хрест. Цей пам’ятник має позначити колишній кордон між двома могутніми імперіями — Росією та Австро-Угорщиною, який проходив тут з 1795 по 1914 рік. Дата відкриття теж вибрана не випадково: саме 1 серпня між двома державами розпочалася одна з найкривавіших війн.
Він має символізувати дружбу та єднання давніх українських земель, які протягом століть входили в одну Волинсько-Галицьку державу зі столичними містами Володимиром та Галичем. І хоч офіційний кордон на цьому місці перестав існувати ще 96 років тому, фактично він проіснував аж до липня 1944 року. Після окупації Волині та Галичини панською Польщею тут проходив так званий Сокальський кордон, який мав би стати на перешкоді поширенню більшовицьких ідей з Волині, яку в 1920—1930 роках називали «червоною», на Галичину та українських націоналістичних — зі Львівщини. Гітлерівська окупаційна влада в роки Другої світової війни теж намагалася використати давній кордон як рубіж на шляху поширення народного руху опору. Тепер Красна гора стане місцем дружніх зустрічей волинян із галичанами, які ще й досі жартома називають одне одного «австріяками» та «москалями».
Ініціаторами зведення пам’ятника стали бджолярі Волині та Галичини. Керує роботами бджоляр із розташованого неподалік села Журавники, заслужений працівник культури України Василь Парафін.
Волинська область.