Доки тривають розмови довкола альтернативних джерел енергії, випускник навчально-виховного комплексу «Школа-гімназія» міста Дубна Анатолій Степановський, який заодно навчався у міській станції юних техніків, почав розробку власного енергоекономного проекту. Це міні-електростанція, що працює від вітрових потоків за схемою стрічки Мебіуса.
— Ідея використати стрічку Мебіуса, як на мене, доволі цікава, — каже юний винахідник, — адже вона має поверхню лише з однією стороною і границею, володіє математичною властивістю неорієнтованості. Її легко виготовити зі смужки паперу, повертаючи один з її кінців на півоберту і з’єднуючи кінці стрічки для створення замкненої поверхні. В евклідовому просторі є два типи стрічок Мебіуса, в залежності від напряму здійсненого півоберту: за годинниковою стрілкою та проти. Звідси можна зробити висновок, що стрічка Мебіуса має схожі з рукою просторові властивості. Тож моя ідея полягає в тому, щоб використати ці властивості при «ловлі» вітру та безпосередній роботі електростанції. Думаю, що такий варіант не тільки матиме право на життя, а й буде значно ефективнішим від наявних аналогів.
Нині представлений Анатолієм Степановським проект перебуває в Києві на експертному дослідженні, а перед цим він посів перше місце на обласному конкурсі юних техніків.