Пересувантися Ялтинським заповідником можна лише чітко визначеними маршрутами і стежками. Але ця обставина не зупинила аматорів екстремальної їзди на гірських мотоциклах. Вони приїхали до Ялти в рамках комерційного туру, організованого заводом з виготовлення мототехники «КТМ» (Австрія).
Група роз’їжджала заповідником і натрапила на співробітників лісової охорони. Іноземці не відреагували на наказ зупинитися й втекли. У заповіднику оголосили операцію «затримання». Під час підйому на плато Ай-Петрі їх удалося зупинити й блокувати шляхи відходу. На місце події прибула міліція.
За словами співробітника республіканського комітету АРК з лісового й мисливського господарства Максима Голованя, іноземні громадяни знали, що їхній маршрут пролягає по території заповідника, але навіть не поцікавилися в адміністрації щодо можливої видачі разового дозволу на проїзд, а пояснили свої дії звичайною прогулянкою. Керував «експедицією» громадянин Австрії, стосовно якого складено адміністративний протокол, решта мандрівників дала письмові пояснення.
За участь у такому мототурне кожний з учасників заплатив організаторам майже 7 тисяч євро. Основна частина групи вже вирушила додому, а от головний винуватець поки що побуде у Криму. Матеріали справи перебувають у суді, який і вирішить долю порушника. Йому загрожує штраф або конфіскація мотоцикла.
Директор Ялтинського заповідника Володимир Капітонов розповів, що поїздками по заповіднику захоплюються й кримчани. Минулої неділі на плато Ай-Петрі на легковику каталися мешканці Севастополя. Лісник Андрій Челобян звелів їм негайно залишити заповідник. Порушники зігнорували попередження. Він попросив усіх вийти з машини, але почув у відповідь нецензурну лайку. Тоді він зупинився перед машиною, а водій натиснув педаль газу. Від удару лісник упав на капот і розбив лобове скло. По рації потерпілий викликав єгерську службу й міліцію. Вирішується питання про порушення кримінальної справи за цим фактом.