На Рівненщині стартувала благодійна акція зі збору коштів на лікування онкохворих дітей, яку ініціював голова ОДА Василь Берташ.
Очільник області та його заступники, а також начальник управління охорони здоров’я першими зроблять благодійні внески — перерахують половину місячної зарплати на лікування маленьких пацієнтів відділення онкогематології Рівненської обласної дитячої лікарні. З проханням долучитися до акції Василь Берташ звернувся до всіх працівників облдержадміністрації. Першими відгукнулися на нього, зголосившись перерахувати одноденний заробіток, медики — працівники управління охорони здоров’я.
Нині в стаціонарі онкогематологічного відділення Рівненської обласної дитячої лікарні перебуває вісімнадцять пацієнтів, наймолодшому лише кілька місяців, найстаршому — 17 років. Загалом під наглядом онкогематолога в області перебуває 45 дітей. Із них 34 — з онкологічною патологією , 11 — з онкогематологічною (білокрів’я). Останніми роками, констатують медики, дітей, хворих на онкозахворювання, стає більше — в середньому на 4—6 випадків за рік. Лише з початку цього року онкологічний діагноз лікарі поставили чотирнадцятьом маленьким жителям області.
На лікування однієї дитини з онкологічною патологією необхідно в середньому 50—70 тисяч, на лікування білокрів’я — 90—120 тисяч гривень. Тим часом за державною програмою «дитяча онкологія» на кожного пацієнта припадає менш як по п’ять тисяч гривень на рік, ще двадцять відсотків вартості лікування бере на себе лікарня, решту — мають сплатити батьки, яким зазвичай таку суму взяти ніде. А дороге лікування, констатують медики, залишається єдиним порятунком для таких дітей. Це, за словами голови ОДА Василя Берташа, й стало причиною проведення благодійної акції.