Реформа дванадцятирічної освіти закінчилася, ледь розпочавшись. Легким натисканням кнопок депутати днями повернули в школи одинадцятирічку. 
Цю новину семикласниця Надя Осадча сприйняла на ура. Каже, й раніше здогадувалася, що у дванадцятому класі не буде чого робити, хіба що спати на уроках. «Спочатку вчишся в школі, потім в інституті, а жити коли?» — запитує школярка.
Щоправда, тепер, зізнається, полегшає — «з’явиться вільний рік життя без відриву на навчання». Батьки Наді також не проти нововведення. Але побоюються, якщо в школу надумають повернути десятирічку, дитина закінчить її у п’ятнадцять: «Віддавали в перший клас мало не з пелюшок, у п’ять років, за принципом «раніше сяде — раніше встане», не хотіли тримати дорослу панянку за партою. Тепер, схоже, нам це не загрожує».
У те, що з поверненням одинадцятирічки зросте навантаження на учнів, батьки не вірять. З ними згодні й учителі. Вони впевнені: нічого особливо змінювати не доведеться, підкоригують лише програму для старшокласників за рахунок скасування повторень і закріплення пройденого матеріалу.
— Зайвий рік у школі був ні до чого, — переконана вчитель української мови й літератури Маріупольського міського ліцею Лариса Наріжна. — Шкільна програма була занадто розтягнута, часом цілі години виділялися на письменників, про які мало що чули навіть учителі з 30-літнім стажем роботи.
З нею погоджується й Наталя Галицька, вчителька Горошківської сільської школи на Київщині.
— У тім, що програму, розраховану на три роки, скомпонують у два, нічого страшного я особисто не бачу, — каже педагог. — Тим паче, 12 клас планувався для повторень.
А от екс-міністр освіти й науки Станіслав Ніколаєнко такий термін навчання вважає найбільш правильним.
— Та кількість знань, що відібрана світовою співдружністю та нашими вченими, розрахована саме на 12 років і це підтверджують усі провідні країни світу, — зазначає він. Хоча, додає, якщо в освіті не буде реформ, термін навчання буде не такий важливий: «Якщо в порожньому класі голодний учитель і голодні учні, у яких на трьох один підручник, то дванадцять, одинадцять чи десять років вони навчатимуться, результат завжди буде один — нуль знань».
За словами С. Ніколаєнка, уряд скасував 12-річну систему навчання лише тому, що в нього не було іншого виходу: «Ми були не готові до 12-річки, бо цим питанням ніхто не переймався, особливо останні два роки. Були згорнуті всі державні програми. А для того, щоб виправити ситуацію, потрібні були надзусилля: фінансові, економічні й навіть політичні. Але їх забракло, тому уряд вирішив узяти перепочинок, вибравши саме такий варіант».
У Міністерстві освіти й не відмовляються: головним аргументом за повернення до 11-річки була економія бюджетних грошей, адже реальний перехід на 12 років навчання обійшовся б країні в кругленьку суму, якої у держави просто немає.
Опозиція, як і годиться, сприйняла такий крок у штики. Так, лідер парламентської групи «За Україну» В’ячеслав Кириленко підкреслив, що економія в 4 млрд. грн. від скасування 12-річки буде перекрита іншими видатками, зокрема, на «примусову» дошкільну освіту.