У Немиринцях Ружинського району Житомирщини пройшов другий Всеукраїнський фестиваль «Купальські роси», засновником та головним організатором якого є народний депутат України, голова політичної партії «Українська платформа» Павло Жебрівський.
За рік, що минув після попереднього фестивалю, Немиринці стали ще гарнішими. Цього разу урочистості почалися з відкриття Купальського парку, створеного в центрі села. Усе тут зроблено творчо, з любов’ю. А найголовніше — за активної участі мешканців. Отже, проект народного депутата «Добробут власними руками» дає свої результати. У Немиринці варто приїхати вже для того, щоб побачити, як має виглядати сучасне село, тож цьогоріч у святі взяли участь делегації з 12 областей.
Фестиваль проходив на мальовничому березі озера, береги якого природа мовби спеціально створила, щоб вони були залом для глядачів просто неба. Відкриваючи «Купальські роси», Павло Жебрівський наголосив: — Після таких фестивалів той, хто ще не закоханий в Україну, має, безумовно, закохатися. Такими дійствами ми підтверджуємо, що ми — українці, незалежно від того, якою мовою розмовляємо, незалежно від того, звідки ми — зі сходу чи із заходу, з півдня чи з півночі. Це вкрай важливо, бо ми єднаємося. І дуже добре, що наша культура така різнобарвна, різноманітна, заглиблена в правіки. Наші предки багато віків тому придумали купальське свято. Нам потрібно просто берегти наші надбання, цінувати і розвивати.
Журі, до складу якого входили авторитетні в мистецькому світі люди, було непросто вибрати переможців серед 17 колективів, які взяли участь у конкурсній програмі. Одні виконавці особливо виділялися вокальними даними, інші — автентичністю відтворення давніх обрядів, включаючи й говірку своєї місцевості. Перше місце журі присудило колективу «Калита» музичної студії «Арт-майстер» з Черкащини. Друге — народному хору «Надія» з села Шпитьки Київської області та ансамблю «Іліос» грецької общини Житомирщини. Третє місце у зразкового вокального ансамблю «Слобожанка» з Донецької області та народного аматорського фольклорного колективу «Надія» з Рівненщини. Учасники фестивалю отримали дипломи, грамоти, цінні подарунки.
Після конкурсної програми учасники фестивалю демонстрували свою виконавську майстерність. А ввечері гості та жителі села долучилися до купальських гулянь. Розпочалося справжнє магічне дійство із відтворенням давнього обряду: плетінням вінків, виготовленням Марени та Купала, танцями довкола вогнища, пусканням вінків на воду. Над цим попрацювали колектив Житомирського училища культури і мистецтв імені Івана Огієнка та фольклорний ансамбль національного обряду «Родослав». Закінчилося свято ланцюгом єднання, який створили гості фестивалю, взявшись за руки.
Житомирська область.
На знімках: дівчат з «Калити», які посіли перше місце у конкурсній програмі учасників «Купальських рос», вітає народний депутат України Павло Жебрівський.
Фото автора.