Хоча прискіпливий розгляд діяльності керівництва і власників колишнього «Автонавантажувача» давно планувався у Львові, саме перекриття міжнародної траси працівниками підприємства спонукало обласну владу пришвидшити аналіз того, що відбувалося тут останнім часом.
Не від добра, а через величезні затримки зарплати більше 200 робітників вийшли на стихійний мітинг. Порадившись, люди не знайшли нічого ліпшого, як перекрити рух на одній з трас, що веде до кордону, з вимогою негайної виплати зарплати. Щоб урегулювати ситуацію, що склалася на заводі, туди спочатку терміново прибув голова Львівської облдержадміністрації Василь Горбаль, а потім створена при ЛОДА робоча група, до складу якої ввійшли представники податкової адміністрації, Пенсійного фонду, прокуратури, Управління по боротьбі з організованою злочинністю, Фонду держмайна, Контрольно-ревізійного управління..
«Робоча група перевірить фінансово-господарську діяльність та проведе повну інвентаризацію майна групи компаній, які працюють на базі «Автонавантажувача», — повідомив В. Горбаль. — Я звернувся до керівників підприємств, власників та потенційного інвестора із проханням не чинити жодних перешкод членам робочої групи та вчасно надавати їм усі необхідні документи. Під час наради, що відбулася, прозвучало багато цікавих заяв керівників заводів. Їх розглянуть представники правоохоронних та контролюючих органів. Ситуація надзвичайно заплутана через створення на базі «Автонавантажувача» багатьох підприємств із різною ідеологією».
Колись добре відомий «Львівський завод автонавантажувач» сьогодні перетворився на кілька дрібних підприємств — ВАТ «Автонавантажувач», ЗАТ «Автонавантажувач», ТОВ «ГМПТ» та інші підприємства, створені у процесі реструктуризації державного заводу. Сьогодні на кожному з них працюють податківці, які мають з’ясувати, чому людям заборгували зарплату на понад півтора мільйона гривень, а бюджет за два останні роки недоотримав понад мільйон гривень платежів. Також спеціальна робоча група проведе інвентаризацію майна заводу та дасть оцінку попереднім майновим рішенням. У тому числі визначать і роль представників ФДМУ, наскільки фахово приймалися ті чи інші рішення.
Цікаво, що до обговорення проблем заводу долучився представник компанії «Укравтозапчастина», яка готова виступити інвестором для «Автонавантажувача» і вирішити більшість проблем підприємства. Власникам підприємств ЗАТ «Автонавантажувач» рекомендовано у стислий термін провести переговори з потенційним інвестором на предмет відновлення роботи заводу.
Наступна нарада щодо ситуації на групі підприємств «Автонавантажувач» запланована на 2 серпня.
Львов.