Ранкове засідання 7 липня
На початку засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив, що під час наради досягнуто домовленості про розгляд на вимогу опозиції двох кадрових питань — про відставку міністра палива та енергетики Юрія Бойка та голови СБУ Валерія Хорошковського. Автор цієї ініціативи народний депутат роман Роман Зварич («НУ—НС») наголосив, що розцінює дії міністра, зокрема пов’язані з рішенням Стокгольм-ського суду, як зраду національних інтересів. 
Під час обговорення Алла Александровська (КПУ) зауважила, що спеціально створена в парламенті тимчасова слідча комісія вже досліджує цю тему. Мовляв, чим далі займатиметься комісія, якщо в обхід її висновків міністра усунуть уже нині. Регіонал Ярослав Сухий наголосив, що рішення Стокгольмського суду — це лише перша ластівка, бо нині до України висунуто ще один міжнародний позов на загальну суму близько 20 мільярдів гривень та що начебто пов’язані вони з діяльністю уряду Юлії Тимошенко. За відставку Ю. Бойка проголосували лише 157 народних депутатів. Після того В. Литвин запропонував парламентаріям проголосувати за включення до порядку денного питання про звернення до Президента стосовно внесення ним подання про звільнення голови СБУ Валерія Хорошковського. Однак і в цьому разі не набралося необхідної кількості голосів.
Далі згідно з домовленостями народні обранці більш як 400 голосами включили до порядку денного проект постанови про деякі питання у зв’язку з рішеннями Стокгольмського арбітражного суду та законопроект про забезпечення енергетичної безпеки України.
Під час розгляду постанов про відзначення ювілейних дат парламентарії не підтримали такі з них, як про відзначення 145-річчя з дня народження митрополита Української Греко-католицької церкви Андрея Шептицького, 130-річчя Володимира Винниченка, 90-річчя Миколи Руденка тощо.
Парламентарії розглянули низку законопроектів у першому читанні. Зокрема, Арсеній Яценюк («НУ—НС») аргументував необхідність створення національного антикорупційного комітету. До написання цього законопроекту його підштовхнуло те, що за Україною вперто приживається імідж найбільш корумпованої країни. Нині ми в такому антирейтингу займаємо 146-ту позицію між Кенією та Еквадором, підкреслив парламентарій, додавши, що «у нас неможливо ні народитися, ні померти без хабара». Однак колеги-депутати розкритикували ідею створення такого комітету, посилаючись на те, що й так є структури, які мають боротися з корупцією. Отож законопроект відхилили. Загалом з усього блоку проектів законів, внесених на перше читання, лише було ухвалено зміни до Кримінального кодексу, які стосуються правил утримання собак. За словами автора, народного депутата Ірини Геращенко («НУ—НС»), ідеться про те, щоб власники бійцівських порід пильно стежили за своїми вихованцями. Для цього пропонується збільшити розмір штрафу за завдання собакою людині ушкоджень середнього ступеню тяжкості із 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів тощо.
У цілому ухвалено законопроект про внесення змін до закону про дозвільну систему у сфері господарської діяльності, які спрощують подання декларацій. А коли народні депутати розпочали розгляд змін до деяких законодавчих актів про ліцензування певних видів господарської діяльності, якими скорочуються 12 видів ліцензій, Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк звернув увагу доповідачки Наталії Королевської на те, що комітет при підготовці документа до другого читання грубо порушив норми Регламенту, поставивши позицію про ліцензування діяльності, пов’язаної з дорогоцінним камінням, яку Верховна Рада в першому читанні зняла. У зв’язку з цим законопроект було знято з розгляду та повернуто на повторне друге читання.
Також народні обранці ухвалили в першому читанні проект постанови про національне військове меморіальне кладовище.
Народні депутати привітали з днем народження свого колегу Леоніда Литвинова (на знімку).
Фото Олександра КЛИМЕНКА.