У 2005 році Міжнародний союз із боротьби з онкологічними захворюваннями проголосив 4 лютого Всесвітнім днем боротьби проти раку. Мета — підвищення поінформованості жителів планети про рак як одне з найважчих захворювань сучасності, привернення уваги громадськості до його запобігання, виявлення й лікування.

Наскільки сьогодні актуальна ця проблема в нашій країні, в інтерв’ю «Голосу України» розповіла член Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва (на знімку).
За її словами, темпи поширення раку жахають. Наприклад, якщо в 1990 році в Україні було на обліку у зв’язку з діагностованим раком 670 тисяч осіб, то сьогодні їхня кількість уже перевищує мільйон. До того ж переважно це 3 і 4 стадії, які, на жаль практично не піддаються лікуванню. Високий рівень смертності пояснюється тим, що найчастіше цю хворобу виявляють на пізніх стадіях, коли лікування практично неможливе.
Парламентарій підкреслила: рак можна ефективно лікувати на ранніх стадіях. Але щоб виявити його в зародку, необхідно пройти діагностичне обстеження, яким більшість громадян зневажають. Наскільки вчасно буде виявлена хвороба, залежить насамперед від самої людини, від його ставлення до свого здоров’я.
Тому Тетяна Бахтеєва, як лікар, закликає всіх громадян один-два рази на рік проходити профілактичні медичні огляди. Це значно підвищує шанси на раннє виявлення хвороби й, отже — сприятливий результат лікування.
Експерти пояснюють причину різкого зростання онкологічних захворювань швидким розвитком цивілізації, що спричиняє появу величезної кількості нових механізмів, магнітних полів, випромінювань, хімічних сполук. Також істотний вплив на зростання захворюваності чинить і екологія. Наприклад, дані аналізу довгострокового моніторингу злоякісних новоутворень у групах населення, що постраждало від аварії на ЧАЕС, свідчать про зростання захворюваності раком щитовидної залози в шість разів. Однак, за висновками Всесвітньої організації охорони здоров’я, основними чинниками ризику виникнення й розвитку раку є вживання тютюну та алкоголю; нездорове харчування й відсутність фізичної активності; хронічні інфекції, що спричинені вірусами гепатиту В, С і деякими типами вірусу папіломи людини. Статистика свідчить: майже 50 відсотків смертей від неінфекційних та онкологічних захворювань може бути відвернено, якщо населення зробить вибір на користь здорового способу життя.
Дуже складна ситуація й у сфері дитячої онкології. У нашій країні щорічно реєструють понад тисячу нових випадків раку в дітей. А загалом на обліку стоять понад п’ять тисяч пацієнтів віком до 18 років. Водночас кожна четверта дитина в нашій країні помирає від злоякісних пухлин протягом першого року після встановлення діагнозу. І причина цього не в тому, що в Україні погані або недостатньо грамотні лікарі. Практика свідчить: за вчасного виявлення захворювання й застосування сучасних методик у повному обсязі результати лікування українськими лікарями не відрізняються від європейських.
Тетяна Бахтеєва стверджує, що в Україні можна врятувати 7 із 10 хворих дітей. Однак у нашій країні немає достатніх фінансових і матеріально-технічних можливостей надати в повному обсязі й на належному рівні необхідну медичну допомогу всім онкохворим підліткам, які її потребують. Передусім це стосується проведення операцій із пересадження кісткового мозку від неспорідненого донора. Тому більшість таких пацієнтів змушені лікуватися за кордоном.
Народний депутат розповідає, що щорічно лише 10 дітей за бюджетні кошти проходять лікування в зарубіжних клініках, переважно в Білорусі. Вартість лікування однієї дитини стає в середньому в 200 тисяч євро, хоча в Україні аналогічна операція може бути зроблена за 65—100 тисяч гривень. Однак для проведення таких операцій відсутня матеріально-технічна база.
«Ми дуже сподіваємося, що найближчим часом ця проблема буде розв’язана із введенням в експлуатацію нового будинку Центру з пересадження кісткового мозку та дитячої онкогематології Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». Цього року на його добудову виділено 500 мільйонів гривень», — підкреслює Тетяна Бахтеєва.
Також вона стурбована тим фактом, що досі Міністерством охорони здоров’я не затверджено бюджет державної програми з боротьби з онкологічними захворюваннями на 2015 рік. За попередніми даними, цього року на боротьбу з раком планується виділити, як і торік, 586 мільйонів гривень (309 з них — на дитячу онкологію). Однак як в остаточному підсумку, на тлі урізання всіх соціальних витрат бюджету, розподілять кошти, прогнозувати складно. Але, незважаючи на це, народний депутат уважає, що навіть цих грошей недостатньо. Причина проста: через подорожчання долара (понад 90 відсотків лікарських препаратів для лікування раку мають імпортне походження) ця сума покриває потребу менш як наполовину.
ЦИФРА 
За темпами поширення раку Україна посідає друге місце в Європі після Росії. Щорічно в нашій країні від раку помирають майже 100 тисяч осіб, із них третина — люди працездатного віку. Злоякісні новоутворення вражають кожного четвертого чоловіка й кожну шосту жінку.