Після реконструкції в райцентрі Рокитне на Рівненщині відкрито районний центр зайнятості.
— Такий заклад дуже потрібний для поліських районів області, де, на жаль, ще високий рівень безробіття. Тому одним із пріоритетів обласної влади є створення тут робочих місць, — прокоментував подію голова Рівненської ОДА Василь Берташ.
До речі, Рокитнівський район в усі часи був і досі залишається трудонадлишковим. Люди в пошуках бодай сезонної роботи виїжджають на заробітки в південні області України, на будови Росії... Бо мають невелику надію знайти роботу у своєму районі, що пояснюється складним фінансово-економічним станом місцевих підприємств, а відтак зменшенням попиту на працю, скороченням чисельності робочих місць. Ось і нині, як сказав директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук, у цьому районі на одного працюючого припадає 32 непрацюючі, а на одне вільне робоче місце претендують більше ста осіб.
Але навіть у таких складних умовах працівники центру зайнятості радять людям не опускати руки. Вони намагаються допомогти безробітним знайти роботу, заробити для сім’ї якусь копійку через участь в оплачуваних громадських роботах, здобути професію, щоб у подальшому відкрити свою власну справу. В області практикуються виїзні майстер-класи для тих, хто хоче здобути професію. Їх дають ковалі, меблевики, майстри  вишивки, лозоплетіння (на знімках). Такі майстер-класи гарно сприймаються жителями області, зокрема Рокитнівського району, бо фактично дають поштовх для того, щоб відкрити власну справу, яка не «прив’язує» людину до виробництва, дає змогу на власний розсуд розпоряджатися своїм часом, але водночас дає їй можливість отримувати стабільний доход. А фінансову підтримку для відкриття своєї справи передбачила держава у вигляді одноразової виплати допомоги з безробіття для організації підприємницької діяльності. До речі, цим правом в області цього року уже скористалися понад шістдесят безробітних. То чому б і не скористатися ним жителям цього поліського району?
Однак, як зауважив Іван Ткачук, звертаючись до директора Державного центру зайнятості України Володимира Галицького, який теж приїхав у Рокитне і брав участь у виїзній колегії Рівненській ОДА (на ній серед інших розглядали питання про роль служби зайнятості в підготовці кваліфікованих робітничих кадрів для забезпечення ними економіки регіону), в законодавстві є низка прогалин, які необхідно виправити. Одна з них: випускники шкіл, батьки яких мають землю, теж вважаються членами особистих селянських господарств, відтак центр зайнятості не може відправити їх на безкоштовне навчання робітничих професій, яких потребує ринок праці.
Рівненська область.
Фото автора.