На наступному засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради щодо рішення Стокгольмського арбітражного суду планують заслухати екс-прем’єра Юлію Тимошенко, екс-міністра і чинного міністра з питань палива та енергетики Юрія Продана та Юрія Бойка, а також представника ради директорів компанії «Росукренерго». «Наступне засідання нашої комісії відбудеться рівно через тиждень, де ми заслухаємо одного із представників компанії «Росукренерго» та екс-керівників держави», — наголосив голова комісії Роман Зварич («НУ—НС») у понеділок під час першого засідання ТСК.
Водночас заступник голови Тимчасової слідчої комісії Анатолій Кінах (Партія регіонів) заявив про неприпустимість політичного протистояння у діяльності ТСК. Зазначивши, що це питания передусім «продемонструє світу правовий рівень нашої держави», А Кінах наголосив на важливості того, щоб діяльність членів ТСК була не лише відокремлена від політичної конкуренції, а й, наскільки це можливо, і від фракційної приналежності. Народний обранець також зазначив, що комісії важливо мати чітке уявлення про статус рішення арбітражного інституту Стокгольмської торгової палати, тож варто залучити до роботи юристів із міжнародного права.
ТСК прийняла рішення звернутися до НАК «Нафтогаз України» та «Росукренерго» з тим, щоб вони надали договори між цими компаніями в період з 2006-го по 2009 рік. Також комісія планує звернутися до Міністерства юстиції та Державної виконавчої служби з проханням надати інформацію, чи надходив до виконавчої служби лист щодо відкриття виконавчого провадження по рішенню Стокгольмського суду. Крім того, було прийнято рішення про звернення «Нафтогазу» та Мінпаливенерго з проханням надати офіційну копію рішення Стокгольмського суду щодо 11 мільярдів кубометрів газу. Комісія також вирішила звернутися до СБУ та Генпрокуратури з проханням надати процесуальні документи у справі екс-голови Митної служби Анатолія Макаренка. До того ж ТСК доручить членам комісії Валерію Бондику (Партія регіонів) та Володимиру Ар’єву провести співбесіду з екс-головою Державної митної служби Анатолієм Макаренком. «Абсолютно правильно було сказано, що ТСК має право призначити своїх представників, які могли б провести співбесіду із підозрюваним у цій справі А. Макаренком, зокрема, вони повинні мати безперешкодний доступ до нього», — зазначив голова ТСК.
Водночас він зауважив, що такий доступ членів ТСК до А. Макаренка може здійснюватись як у присутності слідчого, так і адвоката.