Учора опозиційний уряд на позачерговому засіданні, яке відбулося у Верховній Раді, ухвалив лист-звернення до директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду пана Домініка Стросс-Кана та членів Ради директорів МВФ у зв’язку із ситуацією на енергетичному ринку України після рішення Стокгольмського арбітражу.
Минулого тижня було оголошено про досягнення на рівні експертів домовленості про можливість виділення нашій державі позики на суму 14,9 мільярда доларів США на два з половиною роки. Очікується, що Рада директорів МВФ розгляне це питання наприкінці липня, після того, як українська сторона виконає попередні домовленості, зокрема ухвалить законодавчі зміни щодо бюджету та фінансового сектору. Однак, на думку опозиційного уряду, у зв’язку з поверненням в енергетичний сектор України компанії-посередника «Росукренерго» та нещодавнім рішенням Арбітражного інституту торгової палати Стокгольму за позовом РУЕ виник прямий ризик для реалізації економічної політики в рамках угоди «стенд-бай». «У нас є підстави вважати, що левова частина коштів нового кредиту МВФ, у разі його надання, може бути розкрадена та використана не за призначенням — не для здійснення справжніх реформ, відповідальної фіскальної політики і стабілізації фінансового сектору, а для розрахунків з «Росукренерго» та «компенсації» як мінімум 5,4 мільярда доларів США власникам і тіньовим політичним спонсорам «Росукренерго», — йдеться у листі. Звертаючись до керівництва МВФ, опозиція заявляє, що розцінює останні події на енергетичному ринку України як «доказ повернення в Україну масштабної корупції в енергетичній сфері». І саме тому виступає за надання кредиту МВФ лише після ухвалення низки рішень парламентом України щодо унеможливлення використання коштів МВФ як розрахунків із ЗАТ «Росукренерго» у зв’язку з рішенням Стокгольмського арбітражу.
Прем’єр-міністр опозиційного уряду Сергій Соболєв наголосив, що звернення до дирекції МВФ «не є питанням альтернативи співпраці з МВФ або іншими міжнародними структурами або державами». «Ми розуміємо, що кредити МВФ найдешевші у світі, — сказав він. — Таких кредитів не надасть жодна держава. Але ми чудово розуміємо, як можуть бути використані ці кредитні ресурси, від чого залежатиме в кінцевому варіанті і добробут кожного громадянина, і чи вийде українська держава із кризи, враховуючи той чинник бюджетного дефіциту, який отримаємо».
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.