Це передбачає Постанова Кабінету Міністрів «Про зупинення дії окремих положень Угоди між урядом України і урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації», яку вчора підписав прем’єр Арсеній Яценюк.
Під час наради за участю міністрів юстиції та закордонних справ Павла Петренка та Павла Клімкіна, а також керівника Держприкордонслужби Віктора Назаренка, заступника голови СБУ Віктора Ягуна, першого заступника голови Державної міграційної служби Юрія Сергієнка прем’єр наголосив на необхідності посилення контролю на україно-російському кордоні та запровадження європейських правил перетину державного кордону, зокрема громадянами Російської Федерації.
«Ми вилучаємо внутрішній паспорт і свідоцтво про народження як підставу для перетину українського державного кордону», — сказав 
А. Яценюк та нагадав, що президент Росії Путін свого часу просив перейти на перетин держкордону виключно за закордонними паспортами. «Що ж, ми його прохання почули. Тепер необхідно, щоб російські громадяни, як і просив Володимир Путін, користувалися виключно закордонними паспортами», — зазначив прем’єр. Цей крок дасть змогу значно посилити контроль на кордоні та забезпечити інтереси національної безпеки України та дасть можливість отримати додаткову інформацію про кількість і прізвища громадян Російської Федерації, які перетинають кордон.
Доручивши Міністерству закордонних справ поінформувати про це рішення Росію, прем’єр також зазначив, що й Угода про малий прикордонний рух із Російською Федерацією не відповідає європейським стандартам: «У нас із європейськими партнерами чітко визначена зона та межі, видається реєстраційне посвідчення на кожного громадянина, який може користуватися привілеями по Угоді про малий прикордонний рух». У зв’язку з цим МЗС разом із відповідними відомствами мають невідкладно підготувати проект рішення про приведення цієї угоди у відповідність до європейських стандартів.