Футбол. Виходить, що надто поспішили «шанувальники» європейського футболу, передрікаючи його смерть на чемпіонаті світу в ПАР. Найактивніше у тому хорі «оптимістів» лунав голос Дієго Марадони. І де він тепер сам? Отже, південноамериканська експансія захлинулася. І в півфіналі той континент має лише одного представника. Натомість представники Старого Світу крокують далі чудовим тріо.
Опустили на землю «небожителів»
Але про все по порядку. В першому чвертьфінальному матчі відбулася визначна «помаранчева акція», під час якої команда Нідерландів опустила на землю одного з головних фаворитів чемпіонату, футбольних небожителів — бразильців.
Нідерландці спершу пропустили, але не знітилися. Потім установили рівновагу. А допоміг їм це зробити... суперник. Далі були сутички, обопільні фоли, самовідданість і старанність нідерландських оборонців, які протягом усього матчу намагалися загладити помилку дебюту. Були й неабиякі страждання емоційних і знервованих бразильців. У підсумку великий талант Веслі Снейдер успішно посприяв нідерландській мрії стати реальністю.
Хоча протягом першого тайму умови впевнено диктувала Бразилія. Вона легко підловила суперника, котрий надто захопився атакою. Бразильці мали вигляд упевнених і непохитних, натомість опоненти були дещо розгубленими. Та після перерви сталися справжні метаморфози. Наставник «померанчевих» Берт ван Марвейк вдало змістив акценти, вирішивши створювати тиск тільки на одному фланзі, перекинувши на цю ділянку «фронту» всі сили. І, знаєте, у них стало виходити, що роздратувало бразильців не на жарт. Як наслідок, вони почали діяти відверто грубо.
Одним із фолів, як уже згадувалося, Нідерланди скористалися. Фатально помилився Мело, завадивши своєму воротареві. І, як наслідок, м’яч влетів у бразильські ворота. Спершу його приписали Мело. Але потім за вказівкою ФІФА переписали на Снейдера. Взагалі Мело став таким собі злим генієм для Бразилії. Зрештою, він не впорався з нервами, і його вилучили з поля.
Європейці почали грати другим номером. Важко навіть збагнути, як вони витримували шалений тиск розлюченого суперника. Вистояли, і ще один їхній контрудар увінчався успіхом. У «помаранчевій» команді знайшовся добрий геній — Снейдер. Його світла і розумна голова зустрілася з м’ячем після подачі кутового і переможним ударом відправила його у бразильські ворота.
Героями Африки не стали
Багато хто сподівався у зустрічі Гани і Уругваю побачити в’язку з чисельними порушеннями гру. Але так не сталося. Навпаки, команди постійно радували вболівальників красивими комбінаціями і несподіваними ударами.
Рахунок відкрили футболісти Гани, але героями свого континенту стати їм не судилося. Вони дозволили суперникові зрівняти рахунок. Втім, і за таких обставин африканці, можна сказати, однією ногою були вже в чвертьфіналі. Залишалося тільки реалізувати пенальті, коли ігровий час вичерпався. М’яч із порожніх воріт рукою виніс уругваєць Луїс Суарес. Але лідер збірної Гани, форвард французького клубу «Ренн» Асамоа Гьян не впорався з важливою місією.
І малюка «заколихали», і м’ячів назабивали
Але справжній шедевр був зафіксований у змаганні «гігантів» — Німеччини й Аргентини. На очах власного канцлера Ангели Меркель, котра бурхливо підтримувала своїх хлопців, бундестім не залишила суперникові жодних шансів, розгромивши його з притаманним німцям спокоєм і незворушністю.
Європейці забили швидкий гол, їм удавалося майже все. Але особливо варто відзначити те, що вони успішно розірвали зв’язки в атаці команди Марадони. Через це диво-малюк Мессі та його партнери Ігуаїн і Тевес діяли кожен сам по собі. Та й їх персонально успішно опікало по кілька гравців німецької команди.
Ми знову стали свідками чотирьох забитих м’ячі у ворота чергового гранда світового футболу. Характерно, що якісну гру демонструє молода німецька генерація разом із зрілим польсько-німецьким ударним дуетом Лукасом Подольські і Мирославом Клозе. Останній, завдяки своїм двом влученням, майже наздогнав бразильця Роналдо, котрий забив 15 м’ячів на чемпіонатах світу. У Клозе — 14 голів і перспектива поліпшити результат! Адже в ПАР у нього попереду щонайменше ще одна гра.
Аргентина відверто розчарувала. Скажіть, на що могла претендувати команда, яка не створила жодного (!) голевого моменту протягом зустрічі з Німеччиною?..
Ви — нам, ми — вам
У завершальному чвертьфінальному матчі розігралася справжня драма. По черзі суперники в середині другого тайму з інтервалом у кілька хвилин не реалізували пенальті! Спочатку відмінну реакцію продемонстрував іспанець Ікер Касільяс, а потім на висоті виявився його парагвайський колега Густо Вільяр. Як кажуть у таких випадках: ви — нам, ми — вам. Далі тривала майже рівна боротьба. І все котилося до додаткових таймів. Але вирішальною стала одна з останніх атак іспанців, котру ефектно завершив блискучий Давид Вілья.
На знімку: два генії — злий — Мело (ліворуч) і добрий — Снейдер.
Фото з сайту Sports. yahoo. com.
Табло Чемпіонату
ПАР. ЧС-2010. Матчі 1/4 фіналу. 2—3 липня.
Нідерланди — Бразилія. 2:1. Порт-Елізабет. «Нельсон Мандела Бей». 40 186 глядачів. Рефері — Юїті Нісімура (Японія). Голи: Снейдер, 53, 68 — Робиньо, 10. Вилучено Феліпе Мело (Бразилія, 73, груба гра).
Уругвай — Гана. 1:1 (пенальті — 4:2). Йоганнесбург. «Соккер Сіті». 84 017 глядачів. Рефері — Олегаріу Бенкеренса (Португалія). Голи: Форлан, 55 — Мунтарі, 45+2. На 120-2 хвилині Гьян (Гана) не реалізував пенальті (поперечина). Післяматчеві пенальті реалізували: Форлан, Вікторіно, Скотті, Абреу — Гьян, Аппіа; не реалізували: Перейра (вище воріт) — Менса (воротар), Адійя (воротар). Вилучено Суареса (Уругвай, 120+1, фол останньої надії).
Аргентина — Німеччина. 0:4. Кейптаун. «Грін Пойнт». 64 100 глядачів. Рефері — Равшан Ірматов (Узбекистан). Голи: Мюллер, 3, Клозе, 68, 89, Фридріх, 74.
Парагвай — Іспанія. 0:1. Йоганнесбург. «Елліс Парк». 55 359 глядачів. Рефері — Карлос Бартес (Гватемала). Гол: Вілья, 83. Не реалізовані пенальті: Кардосо (Парагвай, 59, воротар), Габі Алонсо (Іспанія, 62, воротар).
У півфіналах зустрічаються: сьогодні — Уругвай і Нідерланди, завтра — Німеччина та Іспанія. Обидва матчі почнуться о 21.30 (за київським часом).