Першими на Донеччині почали жнивувати в господарствах Новоазовського та Першотравневого районів. Очікується, що валове виробництво зернових культур в усіх господарствах області становитиме 1 мільйон 820 тисяч тонн зерна, за середньої врожайності 22,3 центнера з гектара. 
При цьому валовий збір ранніх зернових культур сягне 82 відсотків від загальної кількості. Врожайність озимих очікується на рівні 26 центнерів із гектара, ярових — 17,9 центнера. За словами начальника головного управління агропромислового розвитку обласної державної адміністрації Івана Пащенка, посівна площа озимих зернових культур під урожай збільшилася порівняно з попереднім роком на 10 відсотків. Щоправда, в північних районах області — Краснолиманському, Слов’янському та Олександрівському — посіви озимих загинули на площі від 18 до 26 відсотків. В управлінні агропромислового розвитку стурбовані тим, як використовується пашня, що розташована на території десяти міст області — а це 121,4 тисячі гектара орних земель. Посівна площа ярих зернових культур під урожай цього року в господарствах міст зменшилася на 17 відсотків.
У збиранні врожаю ранніх зернових візьмуть участь 2325 комбайнів, у тому числі — 123 комбайни механізованих збиральних загонів. Також будуть задіяні 1373 жатки. Іван Пащенко запевнив, що аграрії області будуть повністю забезпечені паливом для збирання ранніх зернових у повному обсязі. Сьогодні в господарствах накопичені 7,2 тисячі тонн дизельного пального (середня оптова ціна — 5,78 гривні за літр), 2 тисячі тонн бензину (5,84 гривні за літр), 0,24 тисячі тонн мастила.
«Погодні умови не дуже нам сприяють: окремі поля дещо «присмажило», що певною мірою вплинуло на якість зерна та його врожайність, — заявив заступник голови обласної державної адміністрації Кім Берестовий. — Але трудівники зробили все, щоб виростити урожай, і його треба зібрати без втрат. Елеваторів у нас достатня кількість. Маємо потужності колишнього ДАК «Хліб України», а саме — Роївський, Оленівський, Кальчицький та інші підприємства різної форми власності».