Група «Метінвест» і Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча прийняли рішення про об’єднання активів. У результаті цього утвориться компанія, яка вироблятиме дві третини української сталі — 20 мільйонів тонн на рік.
Акціонери металургійного комбінату на загальних зборах проголосували за збільшення статутного капіталу в 3,7 разу (до 3 мільярдів 92 мільйонів 934 тисяч гривен) та оголосили додаткову емісію акцій. До переліку інвесторів, серед яких будуть розміщені акції додаткової емісії, включено компанію Metіnvest B. V. Після завершення розміщення додаткової емісії 75 відсотків акцій належатимуть «Метінвесту», близько 23 відсотків залишаться під контролем голови правління, генерального директора комбінату імені Ілліча Володимира Бойка. Неважко здогадатися, хто матиме право вирішального голосу в такому тандемі. Рештою цінних паперів володітимуть міноритарні акціонери. Акціонери також схвалили перейменування підприємства на Публічне акціонерне товариство. Головою правління, генеральним директором ПАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» обрано Володимира Бойка.
Подію, яка сталася в Маріуполі, неможливо було уявити років вісім тому. Тоді Володимир Бойко був народним депутатом, керівником комбінату, яке називали «народним підприємством», а Рінат Ахметов — дрібним акціонером цього підприємства. Про переговори комбінату імені Ілліча та «Метінвеста» публічно оголосили півмісяця тому. До такого об’єднання генерального директора комбінату Володимира Бойка підштовхнув конфлікт навколо пакета акцій підприємства, коли представники консалтингових фірм заявили про купівлю акцій в інтересах однієї з російських фінансово-промислових груп. На комбінаті заговорили про нечесного брокера, який скористався виданою для інших цілей довіреністю. Справою зайнялася Генеральна прокуратура. Про результати перевірки поки що нічого не відомо, але Прем’єр-міністр України Микола Азаров, не чекаючи висновків правоохоронних органів, оцінив ситуацію як «рейдерство». До речі, після того, як Володимир Бойко оголосив про переговори з «Метінвестом», особи, котрі називали себе представниками нових власників, чомусь не вибухнули обуренням. Так само не робили вони заяв і після оголошення підписання угоди.
«Криза висвітлила наші слабкі місця, — пояснив мотиви об’єднання Володимир Бойко. — Перше питання, яке хвилювало й вимагало вирішення, — це відсутність у комбінату сировинної бази. В нас немає концентрату, руди, коксу, вугілля. Протягом останнього року надходило багато пропозицій про об’єднання, але я ні з ким не вів переговорів і говорив одне: якщо ми об’єднуватимемося, то лише з «Метінвестом». Це наше українське підприємство, в якого є концентрат, руда і кокс. Криза триває, і я сьогодні задоволений, що в найкритичніший час ми знайшли рішення і об’єднуємося».
У результаті об’єднання активів двох компаній сукупний виробничий потенціал досягне 20 мільйонів тонн сталі на рік. За словами керівника комбінату, підписано інвестиційний договір, який визначає стосунки партнерів. Зафіксовано чинність раніше прийнятого колективного договору на 2010—2011 роки, для працівників зберігаються всі соціальні гарантії. «Єдине, що мене хвилює сьогодні, — це питання дочірніх підприємств, — додав В. Бойко. — За ними ми відпрацьовуватимемо окрему програму, щоб вони рентабельно працювали й отримували прибуток. Щодо питання про скорочення, розумію, це хвилює багатьох. Ви пам’ятаєте позаминулий рік: ще тоді ми почали проводити реорганізацію і зменшили чисельність на 5 тисяч осіб. Питання раціоналізації використання трудових ресурсів буде на порядку денному ще не один рік».
Виступаючи перед трудовим колективом комбінату імені Ілліча, власник Групи «Метінвест», народний депутат України Рінат Ахметов запевнив, що від об’єднання активів виграють усі: «Ми прийшли з Інгулецьким ГОКом. Ми прийшли з Авдіївським коксохімом. Ми прийшли з «Краснодонвугіллям». Ми прийшли з Харцизьким трубним заводом. Ми прийшли з 2 мільярдами доларів, які будуть спрямовані на реконструкцію підприємства. Що є в комбінату імені Ілліча? Повний металургійний цикл, славна історія, славні традиції, прекрасний трудовий колектив, на чолі якого стоїть, на мій погляд, кращий металург України — Володимир Семенович Бойко. Ми створюємо вертикально інтегровану компанію. Це саме той випадок, коли 1 + 1 = 3».
«Метінвест» належить інше металургійне підприємство в Маріуполі — комбінат «Азовсталь». «Азовсталь» хотів будувати свою аглофабрику, а комбінат імені Ілліча — свій коксохім. Якщо всі все збудують, шкідливих викидів до атмосфери буде в рази більше, ніж сьогодні. А зараз нам будувати нічого не треба. В нас усе є», — оптимістично запевнив Ахметов. За його словами, два мільярди доларів будуть інвестовані в модернізацію виробництва на комбінаті імені Ілліча. Об’єднання активів депутат назвав вигідним «із економічної, екологічної і з патріотичної точок зору».
На думку Першого віце-прем’єр-міністра України Андрія Клюєва, від такого об’єднання виграє і трудовий колектив комбінату, і вся держава. «Сьогодні утворилася колосальна компанія, яка потягне вгору економіку всієї країни. Не лише ніхто нічого не втратив, а навпаки, лише виграв. По-перше, відбилися від рейдерів, усе залишилося в Україні. І мало того — утворили найбільшу вертикально інтегровану компанію, яка сплачуватиме податки, заробітну плату й допомагатиме зростанню валового продукту в Україні», — пояснив перший віце-прем’єр.
Фото надано прес-службою компанії СКМ.