Компанія «НІБУЛОН» — національний інвестор, один із лідерів на ринку виробництва й експорту зернових та олійних культур — в черговий раз відзначилася оперативністю і злагодженою роботою. На Полтавщині, у Градизьку Глобинського та Артемівці Чугуївського районів у щонайкоротший термін побудовано і здано в експлуатацію нові об’єкти — річковий перевантажувальний термінал і сучасний елеватор.
На підвищення врожайності працюватиме вода
Людські руки й розум здатні творити дива. У Градизьку сучасний перевантажувальний термінал, оснащений висококласним технологічним устаткуванням кращих вітчизняних і зарубіжних виробників (на знімку вгорі), виріс на місці непролазних заростей амброзії лише за три місяці. Тут працювала тисячна команда майстрів і будівельників з усієї України — з Полтави, Черкас, Кременчука, Вінниці, Миколаєва та інших міст. Не можна не визнати й те, що істотно скоротила строки будівництва підтримка полтавської влади, депутатського корпусу та сільських рад.
В урочистій церемонії відкриття об’єктів на Полтавщині взяло участь керівництво аграрної галузі країни — віце-прем’єр-міністр України з питань АПК Віктор Слаута, голова Комітету Верховної Ради України з питань агрополітики і земельних відносин Григорій Калетник, голова Полтавської ОДА Олександр Удовиченко та голова Полтавської облради Володимир Марченко, численні іноземні гості.
На відкриття також приїхали і заступник керівника Держадміністрації морського та річкового транспорту Віктор Сударев, президент Української зернової асоціації Володимир Клименко, генеральний директор Української аграрної конфедерації Сергій Стоянов, член правління Укрексімбанку Петро Михеєв та інші високопоставлені особи.
— Те, що робить «НІБУЛОН», саме по собі унікально, — підкреслив у своєму виступі Віктор Слаута. — Головне, що вода працюватиме на підвищення врожайності сільськогосподарських культур і підвищення ціни зерна для аграріїв. Тому уряд завжди підставлятиме плече такому бізнесу і таким інвестиціям. Це капіталізація виробництва, це навіки — для України, для поколінь, для країни. Ми завжди підтримуватимемо такі проекти. У добру путь!
До природи і людей — з повагою
Генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН» Герой України Олексій Вадатурський ніколи не був помічений у низинних пристрастях: «нацарювати», а потім — хоч потоп. Будує він добротно, з толком і знанням справи, із дбайливим ставленням до природи. На узбережжі Кременчуцького водоймища компанія «НІБУЛОН» встановила найсучасніші очисні споруди для господарсько-побутових і дощових вод загальною вартістю 1540 тисяч гривень. Тут працюватиме 9 пилоочисних аспіраційних систем, оснащених сучасним високотехнологічним фільтрувальним устаткуванням, привезеним із Данії. Важливо й те, що це устаткування відповідає всім нормам екологічної безпеки.
Для безперешкодного проходження суден до причалу нового термінала заплановано днопоглиблювальні роботи. Показово, що до фонду охорони навколишнього середовища на відродження рибних запасів регіону компанія внесла майже 107 тисяч гривень. Очікується, що днопоглиблювальні роботи позитивно позначаться на екології регіону, адже Градизька протока була занесена піском, і риба погано йшла сюди на нерест.
Проект державного масштабу
Ці та інші промислові споруди на Полтавщині — складова частина грандіозного інвестиційного проекту з відродження Дніпра як головної судноплавної транспортної артерії України й залучення можливостей інших українських річок на користь вітчизняному зерновому ринку. Інвестиційний проект «НІБУЛОНА» з відродження Дніпра та інших річок України передбачає будівництво 17 елеваторів, 10 з яких — річкові термінали вздовж Дніпра, Південного Бугу та інших водних артерій, а також будівництво 57 несамохідних і самохідних суден, у тому числі 14 морських і річкових буксирів.
Уже побудовано й успішно трудяться 24 несамохідні судна і три буксири, два елеваторні комплекси в Полтавській області і три річкові термінали в Черкаській, Полтавській і Запорізькій областях. Упродовж року загальний обсяг елеваторних ємностей планується довести до двох мільйонів тонн.
Проект «НІБУЛОНА» має велике державне значення в рамках і країни, і євро-американської цивілізації. Він активно підтримується урядами Голландії, Данії, Світовим банком і Європейським банком реконструкції і розвитку, Державним експортно-імпортним банком України, іншими банківськими структурами та західними фінансовими інститутами. У середині червня, незважаючи на світову фінансову кризу, Європейський банк реконструкції і розвитку надав «НІБУЛОНУ» черговий транш на суму 50 мільйонів доларів у рамках інвестиційного проекту з розвитку інфраструктури зернового ринку в Україні.
Показовість проекту «НІБУЛОНА» і в тім, що він охоплює й задіює розвиток безлічі вітчизняних галузей — сільського господарства, суднобудування, металургії, транспорту, зв’язку. Для аграріїв він цінний демонополізацією ринку зернових, оптимізацією перевезень, участю українських аграріїв у міжнародних тендерах з поставки якісного українського зерна. Очікується, що ефект від здешевлення перевезень збільшить річний прибуток аграріїв до чотирьох мільярдів гривень.
Соціальна відповідальність — золоте правило правильного бізнесу
Компанія «НІБУЛОН» розраховує на тісне довгострокове співробітництво і завжди готова брати посильну участь у соціальних регіональних програмах. Загалом на соціальний розвиток Градизька «НІБУЛОН» уже виділив близько півтора мільйона гривень, які пішли на відновлення пам’ятників загиблим воїнам, будівництво спортмайданчика, ремонт будинку культури, водогону, доріг, освітлення вулиць, будівництво автобусних зупинок... Жителям Градизька подарована машина «швидкої допомоги», школярі одержали комп’ютери, оргтехніку. А восени «НІБУЛОН» посадить на околицях селища 800 дерев. Генеральний директор «НІБУЛОНА» Олексій Вадатурський підкреслює: компанія має намір усіляко підтримувати місцеву громаду в розв’язанні її нагальних проблем.
Тисячі років людство ефективно використовувало для перевезення різних вантажів водні артерії. На жаль, це не відкриття Вадатурського. Фішка Олексія Опанасовича в іншому: в умінні прогресивно, грамотно й по-хазяйськи мислити, підкоряти планам і завданням обставини, втягувати в орбіту своїх інтересів однодумців і постійно рухатися вперед. Йому заздрять багато хто, але мало хто знає, як часом важко буває йти вперед у пропонованих обставинах.
— Реалізуючи наш інвестиційний проект, ми думаємо насамперед про аграріїв і сільгосптоваровиробників, — підкреслив Олексій Вадатурський. — Прихід нашої компанії на Полтавщину наблизить сільських трудівників до світових ринків збуту, усуне посередницькі схеми й підвищить доходи аграріїв від вирощеної сільгосппродукції.
Аграрна еліта України у Градизьку: віце-прем’єр-міністр України з питань АПК  Віктор Слаута, генеральний директор ТОВ СП «Нібулон» Герой України Олексій Вадатурський, голова Комітету Верховної Ради України з питань агрополітики і земельних відносин Григорій Калетник (зліва направо).
Миколаїв—Полтавщина.
Фото Кирила АХТИМОВИЧА.