На Полтавщині урочисто відкрили одразу два пам’ятники-погруддя Тарасу Шевченку. Перший постав в Опішні Зіньківського району, другий — у селі Абазівка, що поблизу Полтави.

Ініціювали їх виготовлення та встановлення небайдужі мешканці цих населених пунктів, а кошти збирали громадами, як кажуть, з миру по нитці. Саме тому з відкриттями не встигли до ювілейної дати — 200-річчя від дня народження нашого Пророка — і приурочили їх до свята Незалежності. До речі, у столиці українського гончарства встановили погруддя, створене полтавським скульптором Дмитром Коршуновим, а в Абазівці — художником і гончарем з Опішні Юрієм Пошивайлом.

Появі скульптурного образу Кобзаря в Опішні передував скандал. Минулоріч, дізнавшись про те, що спорудження пам’ятника у знаковому селищі ініціювали політичні опоненти, очільники тодішньої обласної та районної «регіональної» влади вирішили діяти, так би мовити, на випередження. Ледь не на світанку вони поспішили влаштувати «закладення капсули» на місці майбутнього погруддя з бюджетниками, міліцією та «Беркутом». При цьому на ті ганебні «урочистості» не пропустили навіть самого... Шевченка. Тобто його погруддя, привезене для презентації перед громадою справжніми рушіями проекту.

Земляки сподіваються, що часи владарювання таких «шевченколюбів» закінчилися назавжди. В Абазівку поет-пророк «прийшов» також зовсім не випадково. Колишній хутір Курилехівка, що належав відставному полковнику-поміщику Абазі (звідси теперішня назва цього села), Тарас Шевченко відвідував улітку 1845 року під час поїздки до Полтави, про що він писав у своїй повісті «Близнюки».

В урочистостях з нагоди відкриття обох пам’ятників узяв участь народний депутат України Юрій Бублик.

Полтава.