Вісім солдатів радянської армії, які загинули, визволяючи Ковель 1944 року, урочисто перепоховали в День Незалежності на меморіальному кладовищі поблизу села Мощена.

Останки воїнів ще весною знайшли члени пошукового загону «Відродження» та ДП «Волинські старожитності». Проте обставини і бюрократичні перепони тривалий час не давали можливості належним чином вшанувати пам’ять героїв. І лише 24 серпня відбулася панахида. Відоме ім’я одного воїна: це червоноармієць-кулеметник з Рязані Данило Гаврилович Биков.

Зазначимо: чимало зусиль, щоб це перепоховання відбулося, доклав командир пошукового загону «Відродження» Вадим Дорофєєнко. Більше того — він використав для цього частину своєї короткотермінової відпустки, адже зараз перебуває в зоні АТО. Нещодавно Вадима Дорофєєнка Указом Президента за виявлені мужність і героїзм було нагороджено орденом Богдана Хмельницького ІІ ступеня і присвоєно чергове військове звання підполковника.

Слід відзначити також наполегливість директора ДП «Волинські старожитності» Олексія Златогорського, який чимало зробив для подолання всіх бюрократичних перешкод. Доброго слова заслуговує і краєзнавець Геннадій Гулько.

Волинська область.

Військове кладовище біля Мощени.

Фото прес-служби ДП «Волинські старожитності».