Голова Верховної Ради України Володимир Литвин учора зустрівся з Головою Народної Скупщини Республіки Сербія пані Славіцею Джукіч-Деянович, яка перебуває в Україні з офіційним візитом.
Під час зустрічі було обговорено широке коло питань двосторонніх взаємин, повідомили в прес-службі парламенту.
В. Литвин наголосив, що Сербія є для України ключовим партнером у Балканському регіоні, і, за його словами, наша країна зацікавлена в усебічному розвитку з нею міждержавних відносин у всіх сферах, а також у координації зусиль у міжнародних організаціях, насамперед парламентських. «Ми розраховуємо, що ваш візит дозволить активізувати українсько-сербські взаємини», — заявив він.
Голова Верховної Ради висловив сподівання, що міжпарламентська співпраця «зіграє роль потужного рушія» у питанні систематизації та інтенсифікації двосторонніх відносин, сприятиме їх виведенню на якісно новий рівень. У цьому контексті В. Литвин вважає за необхідне розширити взаємини на рівні комітетів і політичних фракцій законодавчих органів наших держав.
На переконання керівника українського парламенту, Україна і Сербія мають значний потенціал для нарощування співпраці в економічній, науково-технічній, військовій та гуманітарній сферах. «Головне — в нас є розуміння один одного і бажання працювати», — сказав він, нагадавши, що зараз на розгляді сторін перебуває 24 документи.
У свою чергу, С. Джукіч-Деянович висловилася за розвиток співпраці у сфері машинобудування та в транспортній галузі, хімічної промисловості, туризму. «Дружба між нашими народами є запорукою подальшого розвитку двосторонніх взаємин, у тому числі, шляхом парламентської дипломатії», — підкреслила вона.
За словами Голови Народної Скупщини, одним із ключових питань розвитку міжпарламентської складової українсько-сербських відносин є співпраця на рівні парламентських комітетів із закордонних зв’язків і груп дружби.
С. Джукіч-Деянович подякувала українській стороні за «принципове ставлення» до питання територіальної цілісності Сербії. «Наша позиція щодо цього питання є незмінною», — заявив В. Литвин, висловивши сподівання, що пропозиція сербської сторони стосовно широкої автономії Косова дістане підтримку з боку європейських держав. При цьому керівник українського парламенту наголосив на важливості розв’язання всіх гострих проблем шляхом переговорів на основі норм міжнародного права. «Європа має бути цілісною, тоді вона буде стабільною», — зауважив він.
Керівник українського парламенту також зазначив, що Україна розраховує на підтримку Сербії у питанні обрання нашої країни непостійним членом Ради Безпеки ООН у 2016 році.
Під час зустрічі відбувся обмін досвідом розбудови відносин з європейським співтовариством з урахуванням того, що обидві країни прагнуть до членства у Євросоюзі.
Зокрема, за словами В. Литвина, Україну цікавить сербський досвід переговорного процесу в питанні запровадження безвізового пересування країнами Шенгенської зони для громадян Сербії, а також укладання Угоди про вільну торгівлю з ЄС.
***
Угоду про співробітництво між Верховною Радою України і Народною Скупщиною Республіки Сербія підписано вчора в Києві (на знімку). Як зауважила глава сербського парламенту Славіца Джукіч-Деянович, під час переговорів із Головою Верховної Ради Володимиром Литвином досягнуто також домовленостей про співпрацю у різних галузях, які є важливими для обох країн. «У нас є дуже багато передумов для подальшої поглибленої співпраці в усіх напрямках», — зауважила пані Джукіч-Деянович.
«Якщо голови парламентів знаходять порозуміння, розв’язують схожі проблеми і налаштовані на конструктивну співпрацю, то й рівень взаємин між країнами завжди має високу позначку», — сказав очільник українського парламенту Володимир Литвин. Він наголосив, що вчорашній діалог яскравий приклад цього. За словами Голови Верховної Ради Володимира Литвина, наші країни об’єднують спільні питання, які стоять на шляху до євроінтеграції.
Володимир Литвин високо оцінив підписану угоду, яка, за його словами, містить основні положення подальшої співпраці. Йдеться, зокрема, про сферу економіки, військово-технічну співпрацю, гуманітарний вимір наших взаємин, спільну підтримку міжнародних організацій тощо. «Роботи в нас багато, але головне, що є налаштованість на цю роботу. І я упевнений, що ми її зробимо», — підсумував Володимир Литвин.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.