Суми поки що залишаються одним із двох міст в Україні, де з 2009 року не підвищували ціну на проїзд у маршрутках. Підприємці неодноразово наголошували на збитковості своєї роботи, проте міська влада їх не підтримувала.
Однак нещодавно виконавчий комітет міськради все ж погодився підняти вартість проїзду з двох до трьох гривень. Та не для всіх: за старими тарифами у період навчального року їздитимуть школярі 4—11 класів, а з 10-ї до 14-ї години — пенсіонери.
Міський голова Сум Олександр Лисенко скористався своїм правом і наклав вето на ухвалене рішення. «Доки сумчани не матимуть гідної заміни приватному транспорту, про підвищення вартості проїзду не може бути й мови», — наголосив він.
Приватні перевізники не забарилися із відповіддю. Кілька днів тому в сумських маршрутках з’явилися оголошення: «Шановні пасажири! Доводимо до вашого відома, що з 29 серпня вартість проїзду в маршрутних таксі ТОВ «Сумипаcтранс» становитиме 3 грн. 62 коп.».
Учасники громадського об’єднання «Молодь Демократичного Альянсу» зазначають: самовільне збільшення ціни на проїзд приватними перевізниками — незаконне. В разі підвищення вартості вони пропонують вимагати квиток, а потім з ним та заявою про порушення антимонопольного законодавства звертатися до обласного відділення АМКУ.
Городяни ж на знак протесту збираються користуватися послугами комунального транспорту, а в разі необхідності — ходити пішки. «3 гривні 60 копійок за проїзд — це взагалі нахабство! Платити таку ціну за брудні салони та діряві дахи маршруток — такого люди не потерплять», — заявляє сумчанка Анастасія.