На початку погоджувальної ради глава парламенту Володимир Литвин поінформував, що впродовж нинішнього тижня заплановано розглянути 90 питань. Однак у проекті розкладу засідань, розданому перед початком наради, резонансних законопроектів, які останнім часом обговорювалися суспільством, не значилося.
За словами Голови Верховної Ради, низка важливих документів, які неодмінно треба розглянути на цій сесії (у тому числі й визначені Президентом як невідкладні), ще не готові до розгляду в другому читанні. Зокрема, йдеться про проект закону «Про судоустрій», нову редакцію Бюджетного кодексу, закон про Всеукраїнський референдум тощо. Отож ці питання входять до додаткового переліку, який налічує більш як 60 законопроектів. І як тільки Головне науково-експертне управління опрацює ці документи, вони потраплятимуть на розгляд сесійної зали. А оскільки чимало законопроектів до управління ще навіть не надійшли, то В. Литвин припустив, що робота цього тижня буде напруженою, та що, можливо, доведеться попрацювати в такому режимі, як минулого четверга. Також він не відкинув імовірності того, що сесію доведеться продовжити, щоб завершити розгляд усіх питань, від яких залежить ухвалення бюджету на наступний рік та програма соціального і економічного розвитку країни. Водночас 
В. Литвин наголосив, що чимало проектів законів ще потребують ретельного опрацювання. Приміром, до Податкового кодексу вже надійшло п’ять тисяч поправок, і вони продовжують надходити, хоча згідно з Регламентом вносити їх можна було тільки до 1 липня.
На вівторок до розгляду заплановано 36 питань порядку денного, чотири з яких — ратифікація міжнародних угод. Середа традиційно буде днем опозиції, а до порядку денного внесено 25 питань. У четвер парламентарії голосуватимуть за календарний план проведення сьомої сесії, а також обиратимуть та звільнятимуть суддів. На п’ятницю заплановано годину питань до уряду. Цього дня також оголосять дату закриття шостої сесії.
Як повідомив керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, нині закон про судоустрій фактично готовий і його можна розглядати в сесійній залі хоч сьогодні. Також у середу регіонал пропонує продовжити роботу в сесійній залі після обіду і розглянути закон про референдум, який до цього часу встигнуть підготувати в апараті Верховної Ради. О. Єфремов запропонував розглянути на цьому тижні також Бюджетний кодекс, а от Податковий кодекс, повідомив він, буде готовий на середу, 14 липня.
Проте заступник керівника апарату Верховної Ради, керівник головного юридичного управління Михайло Теплюк зазначив, що фахівці управління протягом вихідних готували висновок до Закону «Про судоустрій», який міститься на більш як 600 сторінках. Однак станом на вчорашній ранок, висновок до цього документа ще не був готовий. А законопроект про референдум до понеділка в управління взагалі не надійшов. Усього експерти апарату Верховної Ради мають цього тижня розглянути дві тисячі сторінок різних проектів законів, наголосив М. Теплюк, тож прогнозувати, коли саме їх розглядатимуть в сесійній залі, важко.
Приміром, голова Комітету Верховної Ради з питань економічної та податкової політики Сергій Терьохін підрахував: для того, щоб в комітеті опрацювати всі поправки до Податкового кодексу, знадобиться 400 годин безперервної роботи, а щоб розглянути документ у сесійній залі, треба шість додаткових пленарних тижнів.
Наступного тижня парламентаріям також належить визначитися з проведенням призначених на серпень місцевих виборів, адже у контексті жовтневого місцевого волевиявлення літнє голосування видається не зовсім доцільним.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час брифінгу підкреслив, що рішення з приводу Податкового кодексу цієї сесії неодмінно буде. «Причому рішення дуже добре і відповідальне», — сказав він. Розмови про те, скільки знадобиться часу, на думку парламентарія, потрібні лише для того, аби не працювати. Водночас глава парламенту запевнив, що у жодному разі кодекс не ухвалюватимуть поспіхом. У зв’язку з цим В. Литвин також припустив, що роботу парламенту доведеться продовжити на 13—14 липня. За його словами, це пов’язано з тим, що до 8 липня народні депутати мають право подавати поправки до закону про місцеві вибори. «Тому продовження роботи сесії — це даність, з якою всім треба змиритися», — наголосив він. Крім того, В. Литвин, відповідаючи на запитання журналістів, сказав, що коаліція може поповнитися новими парламентаріями. Начебто заяви вже написали деякі депутати-жінки. Однак В. Литвин підкреслив, що особисто цих заяв не бачив.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.