Мальовничий берег озера біля селища Мар’янівка, що в Баранівському районі Житомирщини, вдруге перетворився на співоче поле: знову як і торік, тут відбувся Всеукраїнський дитячий пісенний фестиваль-конкурс «Зорецвіт». Його засновник — народний депутат України, голова політичної партії «Українська платформа» Павло Жебрівський.
Ідею такого фестивалю 2008 року було апробовано на обласному рівні. Після відбіркових турів у регіонах фіналісти продемонстрували свої таланти в концертному залі облтелецентру.
Торік організатори надали цьому заходу загальноукраїнського характеру: у пісенному марафоні взяли участь юні таланти з 14 областей країни. Цього року лави претендентів на перемогу значно зросли: приїхали співаки з 22 регіонів.
Стати учасником фіналу «Зорецвіту» непросто. Ось як ішли до цього юні виконавці на Житомирщині. Спершу пройшли творчі конкурси в містах і районах, в яких взяло участь понад п’ять тисяч дітей. Затим — обласний етап. Журі було непросто, адже виступи тривали з ранку до ночі: свій талант демонстрували 111 учасників. Усі юні учасники отримали подарунки, а найбільш талановиті — спеціальні призи і право виступити у фіналі. Відбіркові тури пройшли й у інших областях — до Мар’янівки прибуло близько сотні переможців.
На співочому полі конкурсні виступи тривали два дні. Кращі виконавці визначалися у трьох вікових категоріях: молодшій — з 8 до 11 років, середній — з 12 до 14, старшій — з 15 до 17 років. До складу журі, яке очолював кандидат мистецтвознавства доцент Житомирського інституту культури і мистецтв Державної академії керівних кадрів культури і мистецтв, входили директор і головний режисер «Зорецвіту» Тетяна Романовська, заслужені артисти України Павло Мрежук і Юрій Градовський, заслужений діяч мистецтв України Микола Покропивний, учасниця телепроекту «Шанс», директор відбіркового туру «Зорецвіту» в Київській області Валентина Паравян, відомий співак Олександр Воєвуцький, лауреат конкурсу «Червона рута» Василь Звєрєв. Вони й назвали імена дев’ятнадцяти переможців.
Гран-прі та грошову премію в тисячу доларів отримала Олена Мазунова з Бердичева. Перше місце у старшій віковій групі виборола 16-річна Наталія Пошелюжна з Білої Церкви. Саме її назвав найкращим конкурсантом соліст рок-гурту С. К. А. Й Олег Собчук, який надав їй право зробити перший професійний запис. Окрім Наталі, перші призові місця та грошові премії в розмірі трьох тисяч гривень у своїх вікових групах отримали маленька киянка Іринка Нечипуренко та Андрій Возіян з Кіровоградської області. Трьом виконавцям вручено по дві тисячі гривень за другі місця, і трьом — по тисячі гривень — за треті. Відзначено і тих, хто переміг в окремих номінаціях. 19 переможців матимуть змогу вдосконалити свою вокальну майстерність завдяки урокам професійних співаків, зокрема однієї з провідних американських сопрано Джойс Гайєр. Кращим співакам вручено спеціальні кубки «Зорецвіту», які розробив і виготовив Довбиський фарфоровий завод. Ніхто з учасників фіналу не залишився без подарунка.
— Такі заходи дають змогу краще усвідомити, що всі ми — українці, єдиний народ, який пишається своїми культурою, піснею, а головне — такими талановитими дітьми, — підкреслив Павло Жебрівський.
І справді, досить було почути, як гарно спілкується українською юна співачка з Алчевська, як конкурсанти з Івано-Франківщини допомагають розспівуватися своїм новим знайомим з Донеччини, ставало зрозуміло, що намагання протиставити регіони за мовною чи іншою ознакою безрезультатні.
Варто відзначити й високий рівень організації фестивалю. Гостям, а їх було близько тисячі, створили всі умови для проживання в наметовому містечку, де був навіть душ. Після гала-концерту відбувся святковий феєрверк, який — це організатори наголосили особливо — означав не тільки завершення другого, а й старт підготовки до третього «Зорецвіту».
Житомирська область.
На знімку: юних переможців вітає Павло Жебрівський.
Фото автора.