Уже близько десяти років обласну організацію ВО «Батьківщина» на Кіровоградщині очолює Валерій Кальченко. І очолюватиме її ще кілька років. Адже нещодавно делегати 15-ї звітно-виборчої партійної конференції переобрали його головою обласного осередку.
Як зазначив В. Кальченко під час зустрічі з журналістами, за роки існування обласної партійної організації (вона створена 14 жовтня 1999 року) довелося переживати різні, інколи дуже непрості часи, але «Батьківщина» вистояла. Не зламається вона й зараз: незважаючи на те, що політична сила в опозиції, її обласні лави продовжують поповнюватися. «Якщо в 2007 році в нас нараховувалося 33 тисячі однодумців, то зараз ми маємо понад 35 тисяч».
Нові партійці, запевнив обласний керівник, це люди з новими якостями, які прийшли до нас не заради власних, меркантильних інтересів. Він пообіцяв також, що партійці візьмуть на контроль і жорстко моніторитимуть виконання обіцянок, даних головою облдержадміністрації Сергієм Ларіним. Адже новий керівник області пообіцяв знайти інвесторів для виведення з кризи олександрійського вугільного комплексу, відновити роботу кіровоградського аеропорту, зробити зі Знам’янської бальнеологічної лікарні санаторій всеукраїнського масштабу, завершити ремонт обласного музично-драматичного театру імені Марка Кропивницького, вирішити питання про відновлення уже нинішнього року роботи Новоукраїнського та Другого ім. Петровського в Олександрівці цукрозаводів тощо.
Утім, у стосунках між політичною силою та новим керівництвом облдержадміністрації, за словами В. Кальченка, немає діалогу. Всі пропозиції, що були подані представниками БЮТ до програми соціально-економічного розвитку області, нинішньою владою проігноровані.
Окрім того, саме фракцію регіоналів в обласній раді (а обласний осередок Партії регіонів віднедавна очолює С. Ларін) В. Кальченко звинувачує у блокуванні рішення про зняття депутатських повноважень із трьох депутатів від БЮТ, які написали відповідні заяви. Це питання вже кілька разів виносилося на сесію обласної ради, але не набирало достатньої кількості голосів. Номінальне перебування депутатів-відмовників у бютівських лавах не дає можливості ввести до обласного депутатського корпусу нових ідейних однодумців «білосердечників», на що Валерій Кальченко дуже розраховує, щоб хоч трохи зміцнити колись потужно-монолітну фракцію.
Не секрет і те, що чим менше часу залишається до проведення місцевих виборів, тим активніше деякі з нинішніх обласних депутатів-БЮТівців зондують грунт в інших політичних силах. Насамперед це стосується тих, для кого бажання залишатися на посаді за будь-якої влади є набагато важливішим від ідейних переконань, якщо вони взагалі в них були. Голова осередку сподівається, що цю порочну практику змінять партійці нової градації, які нині приходять у лави «Батьківщини» не заради власних інтересів.
Кіровоград.