Завтра голові Рахункової палати України Валентинові Симоненку виповнюється 70.
Політична та громадська кар’єра Валентина Костянтиновича, котрий уже майже 14 літ, із 1996 року, беззмінно перепризначався парламентом на посаду Голови Рахункової палати, нагадує його давнє захоплення  — альпінізм. Поступове, але впевнене сходження до дедалі нових і нових вершин.
Валентин Симоненко — корінний одесит. У 1962 році закінчив Одеський інженерно-будівельний інститут за фахом інженер-будівельник. Починав працювати майстром на будівництві Київської ГЕС, пройшов трудовий шлях від інженера-будівельника до директора заводу в тресті «Одесазалізобетон». З 1983 року — голова виконкому Одеської міськради, з 1991-го — голова міськради і міськвиконкому. У 1992 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Удосконалення організаційно-економічного управління великим містом», докторська дисертація згодом була присвячена цій самій, але ширшій темі — «Удосконалення управління соціально-економічними процесами в регіонах». У березні 1992 року був призначений представником Президента в Одеській області, в липні цього ж року — першим віце-прем’єр-міністром України. В. Симоненко здобув і великий депутатський досвід — у Верховній Раді УРСР 11-го скликання та в Верховній Раді України першого і другого скликань. Заслужений економіст України, член-кореспондент Національної академії наук України, член Академії економічних наук Валентин Симоненко є автором понад 200 робіт і книжок, присвячених проблемам соціально-економічного розвитку України, становленню ринкової економіки, регіональної політики, формуванню державних бюджетів. За заслуги перед Батьківщиною відомому державному діячеві присвоєно звання Героя України.
З нагоди ювілею Валентина Симоненка вийшли в світ видання «Позиція. Штрихи до портрета Валентина Симоненка» та «Сходження довжиною в життя», де відображено етапи його діяльності — своєрідний літопис становлення неординарної особи, невіддільний від подій, фактів і явищ новітньої історії нашої держави. У цих книжках читач знайде спогади про В. Симоненка його земляків, друзів, колег, які розкривають невід’ємні складові успішного сходження на високі державні пости в Україні і гірські вершини планети.
Валентин Симоненко належить до тієї категорії людей, про яких кажуть: «Вони зробили себе самі», або їх іще називають «самородки». Перший Президент незалежної України Леонід Кравчук колись так сказав про нього: «Важкі часи сприяють появі яскравих, неординарних осіб. Перші роки незалежності були таким періодом. Саме тоді, за моїм переконанням, Валентин Симоненко і сформувався як досвідчений і визнаний державний діяч високого рангу». Життєва позиція Валентина Симоненка базується на принципах, засвоєних в процесі багатолітньої роботи в народному господарстві, виконавчій владі практично на всіх ієрархічних рівнях територіальної вертикалі — від району, міста, області до країни загалом, керуванні найвищим органом фінансового контролю з особливими конституційними повноваженнями.
Головне захоплення Валентина Симоненко поза роботою — альпінізм. Він майстер спорту, заслужений тренер, багаторазовий чемпіон України і СРСР з альпінізму, а нині — президент Федерації альпінізму і скелелазіння України. І, безперечно, ще багато нових сходжень і подоланих вершин у нього попереду.