— Методи ведення лісового господарства в нашій країні будуть удосконалені, — сказав у Рівному голова Державного комітету лісового господарства України Микола Шершун.

Найперше зміни відбудуться в підходах щодо відведення вирубок головного користування. Їх виконуватимуть спеціальні бригади, підпорядковані безпосередньо лісничому. Лісництва ж будуть поділені на менші площі, відтак збільшиться кількість лісників, натомість зменшиться штат бухгалтерів, майстрів. Електронний облік, таксація деревини на корені та її грошова оцінка — теж складові реформ. Впроваджуватиметься сортаментне вивезення деревини: на кожній колоді буде бирка з інформацією про те, де і коли матеріал заготовлено. Це дасть змогу мати чітку картину його обліку під час руху до споживача. Пілотні проекти таких новацій реалізовуватимуться у двох держлісгоспах в кожній області.

М. Шершун наголосив, що змінюватимуться підходи і до заготівлі деревини. Заводи для її випуску планується створити у Чернігівській, Закарпатській, інших областях.

— За рахунок оптимізації процесів ми значно підвищимо заробітну плату лісівників, — сказав Микола Шершун і навів приклад Сарненського лісгоспу Рівненської області, де люди за свою роботу отримують гідну зарплату. То чому б такого не досягнути у Волинській, Житомирській, Чернігівській областях, де умови однакові з рівненськими?

Саме великі відмінності в результатах господарювання між областями стали причиною кадрових змін, які почалися і продовжуватимуться в галузі, підкреслив голова комітету. Керівник лісової галузі також звернув увагу на проблему збільшення лісистості. Сьогодні вона в Україні становить 15,7 відсотка. Проте голова комітету вважає, що в нашій країні треба прагнути довести цей показник до 29 відсотків — наукові обгрунтування цього вже є. Однак, щоб це зробити, слід використовувати землі, які вийшли із сільськогосподарського користування, а для цього потрібне значне державне фінансування. Щоб законодавчо закріпити таку роботу, Державний комітет готує відповідні пропозиції щодо змін у Лісовому й Земельному кодексах.

Рівне.