Про цю акцію чи не найбільше розмов у Вінниці. Люди різного віку й різних статків — студенти, навіть іноземні, підприємці, вуличні музиканти, хіп-хопери і танцівники, вчителі, старенькі бабусі-пенсіонерки — об’єдналися у прагненні допомогти врятувати життя дівчини. Згуртували їх у цьому дві подруги потерпілої. Тисячу гривень на лікування дівчини надав голова Вінницької облради Григорій Заболотний.
Під колесами іномарки 18-річна Оксана Кандиба опинилася вранці одного з перших днів червня, коли добиралася на роботу. На переході на неї наїхав автомобіль «Форд», за кермом якого сидів 57-річний чоловік. З тяжкими травмами потерпілу доставили до реанімаційного відділення лікарні швидкої допомоги. Стан дівчини був настільки критичний, що в перші дні до неї не допускали навіть маму. На щастя, лікарям удалося зробити все для того, щоб пацієнтка поступово почала одужувати. Після трьох тижнів лікування її перевели з реанімації у нейрохірургічне відділення.
— Оксані вже краще, — каже заступник головного лікаря Вінницької лікарні швидкої допомоги Богдан Трохименко. — Вона дихає самостійно, вже опритомніла. Намітилася позитивна динаміка в одужанні. Найважчим її стан був у перші п’ять днів. На щастя, все те вже позаду.
Постраждала має двох вірних подруг — Дарину й Ірину. Вони поставили за мету зібрати кошти, необхідні для лікування дівчини. Сума немала — потрібно не менше тридцяти тисяч гривень. Дівчата так зуміли організувати справу, що до благодійної акції долучилися сотні вінничан. За її проведенням, без перебільшення, стежить чи не все місто.
— Якщо в нас є така активна молодь, не все ще в державі втрачено, будемо жити, — каже вінницький підприємець, власник одного з нічних клубів Антон Бойдаченко. — Ми безкоштовно надаємо приміщення клубу для проведення благодійних вечірок і концертів. Подруги Оксани настільки актині й переконливі, що їм не можна відмовити у проханні допомогти, совість не дозволяє.
Дівчата кажуть, що розпочали акцію з листівок «Допоможіть врятувати дівчину». Їх розклеювали по місту. Коли проходили повз приміщення однієї з міських газет, зрозуміли, що публікація на її сторінках буде дієвішою за листівки. В редакції не тільки розмістили статтю в одному з номерів, а й виставили інформацію на редакційному сайті в Інтернеті. Її не зняли досі. Для подруг потерпілої це стало ще однією з підказок. Вони так само створили сторінку в Інтернеті в соціальній мережі «ВКонтакті».
— Просити гроші принизливо, навіть у такій ситуації, як у нас, — кажуть дівчата. — Тому ми намагалися максимально організувати, так би мовити, рух в обох напрямках. Щоб люди платили за щось конкретно. Наприклад, за концерт відомого у місті хіп-хопера, який має псевдонім Jozzza. Він виступив на Театральній площі. Там само дали благодійні концерти ще декілька вінницьких гуртів. Майстер-класи з танцю провели керівники й учасники студії танцю «ЗZ». Агенція з проведення свят для дітей «Джем» влаштувала на майдані розважальну програму для дітей з батьками. Ми в цей час разом із юними художниками однієї зі студій малювали бажаючим на руках малюнки. Найчастіше — сердечка і... білочок. Чому білочок? Бо так ми називаємо нашу Оксанку. Така в неї жартівлива кличка. Колір волосся в Оксани, як у білочки. Дотепер бачимо в декого з перехожих такі малюночки або наклейки на одязі. Знаємо: це — учасники нашої акції.
Представники оператора мобільного зв’язку передали стартовий пакет на суму п’ять тисяч гривень. Кажуть, матері Оксани нині потрібно частіше користуватися мобільним телефоном. Таке поповнення рахунку допоможе їй у цьому.
Уже через чотири дні після початку акції дівчата передали матері Оксани перші шість тисяч гривень готівкою. Протягом наступних десяти днів до цієї суми додали ще 15 тисяч гривень. Вінничани продовжують долучатися до акції. Студенти-іноземці Вінницького медуніверситету збирали кошти в гуртожитку. Буває, приходять старенькі бабусі. Одна з них каже: «Я особисто не знаю тієї дівчинки, але коли почула, що роблять ці діти, не могла стримати сліз, принесла трохи своїх копійок, бо яка там у мене пенсія»
— Білочко! Ми чекаємо тебе здоровою... — такий напис з’явився під вікнами лікарні, де перебуває дівчина.
Не залишився осторонь і водій, який скоїв наїзд. Він постійно приносить кошти на лікування. Передає їх біля лікарні матері Оксани. За словами Богдана Трохименка, значну частину медикаментів, якими лікують Оксану, беруть із фонду лікарні. Гроші потрібні будуть ще й для реабілітації після того, коли дівчина вийде з лікарні, додає Богдан Трохименко.
Номер рахунка для переказу коштів для лікування Оксани Кандиби: 4405 8850 1559 6718
у «Приват Банку».
Вінниця.