Вечірнє засідання 1 липня
Чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних і міських голів призначено на 31 жовтня цього року — за це рішення проголосували 247 народних депутатів. Отож, як зазначив регіонал Михайло Чечетов, котрий доповідав це питання, тепер Кабмін має виділити кошти на проведення виборів, а Центральна виборча комісія — вжити всіх необхідних заходів щодо підготовки до народного волевиявлення. Секретар Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Сергій Гордієнко також повідомив, що комітет висловився на підтримку проведення місцевих виборів наприкінці жовтня. Натомість народний депутат Сергій Подгорний зауважив, що на засіданні комітету відповідний проект закону розглядався без підготовки і висновків Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради. Під час обговорення законопроекту зверталася увага на те, що призначення цих виборів не узгоджується з деякими відображеними в Конституції позиціями та що змінювати владу на місцях варто тільки після того, як буде ухвалено зміни до Основного Закону. При цьому сесійна зала чітко розділилась на два табори — опозиція наводила аргументи проти проведення виборів у жовтні, а коаліція ратувала за їх призначення. Голова Верховної Ради Володимир Литвин закликав парламентаріїв бодай частково залагодити проблему, яка виникла з обранням влади на місцях.
Після цього народні обранці обговорювали законопроекти про внесення змін до закону про вибори депутатів Верховної Ради Автономної республіки Крим, місцевих рад, сільських, селищних та міських голів. Вони заслухали три варіанти цих нововведень авторства Сергія Подгорного, Олександра Єфремова та Арсенія Яценюка. У першому варіанті пропонувалося залишити класичну схему з відкритими списками, у другому — запровадити змішану мажоритарно-пропорційну систему, третій був «іронічним» проектом закону, в якому автор намагався на «трьох сторінках описати те, що регіонали виклали на 208 сторінках свого документа», а саме: «домінування однієї політичної сили» в Україні. Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект Олександра Єфремова. За це проголосували 246 народних депутатів (169 — ПР, 19 — БЮТ, 8 — «НУ—НС», 27 — КПУ, 19 — Блок Литвина).
Розібравшись із місцевими виборами, парламентарії продовжили розгляд законопроектів у другому читанні. Зокрема, внесено зміни до законів про державне оборонне замовлення, про інформування керівниками правоохоронних органів громадськості з приводу стану законності та заходів для її зміцнення, доповнення до закону про основи соціальної захищеності інвалідів тощо. Водночас закон про застосування амністії відправлено на доопрацювання.
Ухваливши на ранковому засіданні рішення про те, що засідання триватиме доти, поки не буде завершено розгляд усіх питань порядку денного, парламентарії в четвер засиділися в сесійній залі до пізньої ночі. При цьому більшість опозиціонерів покинули сесійну залу, а залишилися лише ті з них, хто представляв більш як 400 поправок до проекту закону про засади внутрішньої і зовнішньої політики. Після подолання цього шляху парламент 259 голосами ухвалив цей документ в цілому як закон. А оскільки було вже близько опівночі, то народні депутати проголосували за те, щоб закінчити вечірнє засідання.