Голова Луганської облдержадміністрації Валерій Голенко підбив підсумки своєї роботи за перші сто днів. Його звіт більше нагадував коментар програми дій, які обласне керівництво планує на найближчі чотири роки. Але такий характер звітності, в принципі, був логічний, оскільки одним із головних завдань у перші сто днів свого лідерства В. Голенко вважав саме розробку нової стратегії розвитку регіону. За його оцінкою, «на даному етапі все задумане реалізовано». Як позитивний чинник глава облдержадміністрації відзначив увагу до проблем регіону з боку Президента й Кабінету Міністрів.
Ставлення центральної влади до потреб Луганщини діаметрально змінилося. Наприклад, на проекти соціально-економічного розвитку області за рахунок коштів бюджету зі Стабілізаційного фонду уряд виділив майже 158 млн. грн. По суті, це безпрецедентна сума, якщо врахувати ту кількість грошей, що спрямовував у регіон колишній уряд: у 2008 році фінансування становило трохи більш як 62 млн. грн., у 2009-му — лише 19,37 млн. грн.  Хоча, наголосив В. Голенко, що внесок Луганщини в економіку країни був досить значний.
Він зазначив також, що завдяки реалізації регіональних антикризових заходів і в основному за рахунок внутрішніх ресурсів з осені минулого року окреслилася позитивна тенденція в економіці регіону. Зокрема, за підсумками п’яти місяців темпи виробництва становили 110,6 відсотка до аналогічного періоду минулого року, у тому числі по переробній промисловості — 111,4 відсотка. З цього показника область увійшла в першу десятку серед регіонів України, а за обсягами реалізованої промислової продукції — у трійку лідерів.
Загалом позитивну динаміку виробництва мають практично всі базові галузі, крім легкої. Привабливий, наприклад, інвестиційний проект Алчевського металургійного комбінату. Власники заводу планують інвестувати в розвиток виробництва більш як 23 млрд. грн. Це дасть змогу в рази збільшити виробництво основної продукції, заощаджувати до 30 відсотків питомої ваги енерговитрат. Не менш значущою є програма розвитку іншого велетня — Лисичанського нафтопереробного заводу з обсягом інвестицій близько 500 млн. доларів. Причому п’ята частина суми буде вкладена в проекти життєзабезпечення території Лисичанська.
До речі, Луганщина одна з перших системно впроваджує механізм соціального партнерства. Зокрема, таке партнерство було укладено із власником Лисичанського НПЗ, що надасть області благодійної допомоги в сумі більш як 9 млн. грн. Украй важливим і для розвитку промисловості, і для сільського господарства є проект поновлення роботи виробництва полиетилену високого тиску на проммайданчику ЗАТ «Сєверодонецьке об’єднання «Азот». Це дасть змогу створити базу для переробки фуражного зерна, обсяги якого — понад 30 відсотків в урожаї зернових і з реалізацією якого виникають серйозні проблеми.
Серед головних чинників розвитку регіону В. Голенко назвав і реформу місцевого самоврядування, зробивши акцент на угоді про регіональний розвиток між Кабінетом Міністрів і Луганською облдержадміністрацією. Найближчим часом цей документ буде підписано, отже, зацікавленість у тому, щоб Луганщина стала сильним і стабільним регіоном, є з обох боків.
Луганськ.