У четвер Верховна Рада прийняла закон, який визначає засади внутрішньої і зовнішньої політики. Задля цього народним обранцям довелося продовжити сесійне засідання. Новий документ містить положення про інтеграцію України в Європейський Союз, участь нашої держави у загальноєвропейських структурах безпеки. Водночас закон не передбачає вступу країни до НАТО. Голосування пройшло доволі спокійно і без ексцесів, хоча опозиціонери й обурювалися тим, що з порядку денного знято питання про євроатлантичну інтеграцію.
Іще один законопроект також викликав серйозну дискусію. Як відомо, парламент затвердив дату місцевих виборів — 31 жовтня громадяни обиратимуть представницькі органи районів і областей, сільських і міських депутатів та голів, за винятком столичної ради і столичного градоначальника. Законопроект, підготовлений народними депутатами від Партії регіонів, передбачає вибори представницьких органів за змішаною системою: половина буде обрана за партійними списками, а інша половина — в мажоритарних округах.
Цим положенням залишилися невдоволені бютівці. Зокрема, глава тіньового Кабінету Міністрів Сергій Соболєв вважає, що в такий спосіб руйнується партійна система країни. На його думку, цей законопроект спрямований проти БЮТ, але згодом він може обернутися бумерангом проти Партії регіонів, оскільки, мовляв, мажоритарні округи куплятимуть місцеві багатії та високопоставлені чиновники. У радах формуватиметься більшість, яка поповнюватиметься за рахунок «болота». В свою чергу, при зміні влади «болото» змінить і своє ідеологічне забарвлення. Відтак, сподівається Сергій Соболєв, що бютівцям удасться домовитися з регіоналами, і ця норма закону буде змінена.
У четвер також пройшла нарада Президента країни Віктора Януковича з представниками правоохоронних структур. На нараді глава держави представив наркотики, які можна придбати через Інтернет. Він жорстко запитав у міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова і Генерального прокурора Олександра Медведька: чи вони збираються боротися з наркопродавцями, чи будуть допомагати їм? Адже наркотики, які продемонстрував глава держави, купили працівники адміністрації Президента за тисячу гривень.
Щоправда, колеги резонно ставлять запитання, чому в подібних випадках проти журналістів порушують кримінальну справу, як це сталося з працівником одного з львівських видань, коли той придбав техталон у Державтоінспеції у рамках журналістського розслідування?
Іще один скандал розпочався минулої суботи і продовжує перебувати в полі зору не тільки вітчизняних політиків. Мова про керівника українського представництва Фонду Конрада Аденауера Ніко Ланге. Його протримали десять годин в аеропорту «Бориспіль», коли він повертався в Україну. Ніко Ланге пояснює затримання тим, що він доволі критично оцінив перші сто днів перебування при владі Віктора Януковича і його команди. Лише після втручання урядових кіл Берліна експерту дозволили в’їхати в Україну. Однак офіційного пояснення затримання Ніку Ланге ще ніхто не зробив.
Натомість Банкова вустами Ганни Герман натякнула, що для його затримання були вагомі причини. У відповідь речник уряду Німеччини зробив доволі жорстку заяву. Дехто з оглядачів тлумачить цей конфлікт через призму майбутнього офіційного візиту Віктора Януковича до Німеччини. Мовляв, у такий спосіб СБУ хотіла підставити главу держави перед партнерами по переговорах.
Власне, українські політики та експертне товариство заговорили не лише про згортання демократії в нашій країні, а й про путінізацію СБУ і Міністерства внутрішніх справ. Тим паче, що минулого тижня сталася ціла низка подій, пов’язаних зі Службою безпеки, яка викликала критику громадськості. 
Хоч би як там було, але можна прогнозувати, що основні «бойові» дії на політичному фронті розгорнуться восени. А нинішні — поки що квіточки.