Ранкове засідання 2 липня
Після підтримки низки депутатських запитів до парламенту прибув Прем’єр-міністр Микола Азаров для розгляду кадрових питань. Прем’єр вніс пропозицію про звільнення Віктора Бойка з посади міністра охорони навколишнього природного середовища. І хоча під час обговорення прем’єр заявив, що зміна керівника міністерства пов’язана з його переходом на іншу роботу, однак депутати зауважували, що міністра призначали не за професійним, а за політичним принципом, а в міністерстві відбувалося багато протиправних дій.
Зокрема, заступника міністра зловили на отриманні хабара. За постанову про звільнення В. Бойка з посади міністра проголосували 258 депутатів. На посаду міністра прем’єр запропонував кандидатуру Миколи Злочевського (народний депутат України, обраний від Партії регіонів). З березня 2010 року обіймав посаду голови Держкомітету з матеріального резерву. Під час обговорення депутати запитували в М. Азарова, чому під час кадрових призначень знову повертаються до старих кадрів замість того, щоб оновлювати управлінські структури? А Володимир Яворівський (БЮТ) риторично запитав: що ж відбувається в коаліції та уряді, що так швидко змінюють міністрів? Народні депутати від опозиції поцікавилися у прем’єра, за чиєю квотою відбувається призначення. На що М. Азаров коротко відповів: «За чиєю квотою призначається Злочевський — це справа коаліції. Я подав кандидатуру».
За призначення міністром охорони навколишнього природного середовища Миколи Злочевського проголосували 259 депутатів. Міністр на парламентській трибуні склав присягу.
Потім парламент розглянув депутатські ініціативи щодо кадрових питань. Зокрема, депутат Роман Зварич («НУ—НС») подав п’ять проектів постанов про звільнення суддів Конституційного Суду, які, на думку депутата, порушили присягу під час прийняття рішення від 6 квітня 2010 року, коли розглядали конституційне подання щодо формування коаліції депутатських фракцій. Р. Зварич вважає, що судді, обрані до КС за квотою парламенту, котрі проголосували за рішення суду щодо коаліції, підлягають звільненню за порушення присяги. Пропонувалося звільнити з посад таких суддів Конституційного Суду: Михайла Колоса, Анатолія Головіна, Павла Ткачука, Марію Маркуш, В’ячеслава Овчаренка. Під час обговорення депутати зауважували, що пропоновані проекти рішень є політичними. Зокрема, Олег Зарубінський (Блок Литвина) висловив таку думку: «Коли треба прийняти одне рішення, на суддів чиниться тиск. Коли треба інше — їх звинувачують. Доки судді не будуть незалежними, такі постанови подаватимуться знову і знову». Регіонал Вадим Колесніченко назвав розгляд проекту парламентської постанови про звільнення суддів КС «театром абсурду», бо депутати, переконаний він, не мають права оцінювати роботу суду і суддів. Нині позафракційний Тарас Чорновіл зазначив, що можна мати претензії до роботи Конституційного Суду, але «в Конституції треба шукати не дух, а читати до букви». І останнє рішення КС щодо коаліції, на його думку, чітко відповідає тому, що записано в Конституції.
Жоден з проектів постанов про звільнення суддів КС не знайшов підтримки в сесійній залі — «за» голосували трохи більше 140 депутатів. На розгляд парламенту депутатами було також запропоновано проекти постанов про звільнення міністрів внутрішніх справ Анатолія Могильова та освіти і науки Дмитра Табачника, однак, як поінформував головуючий перший заступник глави парламенту Адам Мартинюк, оскільки ці питання вже розглядалися, повторно на цій сесії згідно з Регламентом за них не можна голосувати. Однак потім цілком несподівано більш як конституційною більшістю без жодного обговорення було проголосовано проект постанови про звільнення з посади віце-прем’єр-міністра з гуманітарних питань Володимира Семиноженка (378 «за»). Проект постанови було внесено народним депутатом від БЮТ Ольгою Боднар. У пояснювальній записці до проекту постанови зазначається, що призначення В. Семиноженка відбулося з порушенням Регламенту Верховної Ради, без обговорення у Комітеті Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.
На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив про входження до коаліції депутатських фракцій «Стабільність і реформи» Віталія Курила, обраного до парламенту за списком БЮТ.
* * *
Коментуючи відставку віце-прем’єра Володимира Семиноженка, депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко в інтерв’ю журналістам заявив: «Влада розпочала процес очищення від неефективних менеджерів. Якщо в залі набралось близько 400 голосів, можна лише уявити, як треба було насолити всім, щоб таким чином об’єднався парламент. До пана Семиноженка було достатньо претензій — неефективне вирішення питання щодо інституту національної пам’яті, який дублює систему держархівів. По-друге, створення двох беззмістових неефективних державних комітетів — з питань заборони наркотиків, який було вирвано незаконно з системи охорони здоров’я. Другим комітетом він розчленив єдину інноваційну систему науки. Те саме стосується і дубляжу. Ми впродовж двох місяців вимагали скасувати постанову Кабміну, але на останньому засіданні Кабміну в черговий раз під виглядом підтримки нашого виробника хотіли провести свої корисливі інтереси, а саме — однієї компанії, яка займається дубляжем в Україні». За словами депутата, наступного тижня буде запропоновано нову кандидатуру віце-прем’єра.
Автор проекту постанови про звільнення В. Семиноженка Ольга Боднар (БЮТ) в інтерв’ю журналістам зауважила, що в пояснювальній записці до проекту постанови вона пояснила, що член уряду призначений нелегітимно. «Якщо Партія регіонів погоджується з тим, що пан Семиноженко призначений нелегітимно, то в такому випадку ми можемо очікувати звільнення інших членів уряду, бо вони не проходили обговорення в нашому комітеті. Не можна вважати легітимним членом уряду, коли це питання не буде обговорено на профільному комітеті. І доки комітет не запропонує цю кандидатуру в зал».
За основу в першому читанні прийнято урядовий законопроект про засади функціонування ринку природного газу. Документ, зокрема, регулює господарські відносини суб’єктів ринку природного газу, що виникають у зв’язку з його видобуванням, транспортуванням, розподілом, постачанням, зберіганням і споживанням. А також процедури державного нагляду за безпечним виконанням робіт на об’єктах, норми безпечної експлуатації обладнання і споживання природного газу суб’єктами ринку незалежно від форми власності.
У цілому прийнято законопроект, внесений народним депутатом О. Журавком, про внесення змін до статті 38 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні». Ним передбачається надати інвалідам 1 та 2 груп право на позачергове обслуговування в касах міського та міжміського транспорту, а також на підприємствах, установах та організаціях усіх форм власності та підпорядкування, які надають будь-які послуги населенню (303 «за»).
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.