Тепер, коли маємо прореформаторську більшість у Верховній Раді, треба бути рішучішими та негайно втілити в життя те, що обіцяли людям під час виборів. Про це в понеділок на засіданні Національної ради реформ, яка відбулася за участі Голови Верховної Ради Володимира Гройcмана, Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, керівників фракцій та урядовців, заявив Президент Петро Порошенко.

«Нам треба бути більш рішучими. Ми втратили частину дорогоцінного часу на створення політичних умов, необхідних для старту реформ», — наголосив глава держави і додав: єдине, що не дозволяє нам говорити про повне перезавантаження влади, — це судова гілка влади, яка поки що «стоїть, як скеля, об яку розбиватимуться найпотужніші реформаторські хвилі».

Ураховуючи це, П. Порошенко закликав Верховну Раду ухвалити в цілому вже прийняті в першому читанні законопроекти «Про право на справедливий суд» та про внесення змін до Закону «Про судоустрій», зауваживши при цьому, що підтримує суворе обмеження впливу інших гілок влади на суди, але «не готовий погодитися на перетворення Президента на стороннього спостерігача за судами», бо «всі претензії за стан справ у судах люди за інерцією адресують не парламенту, не виконавчій гілці влади, а Президенту».

Він також висловив переконання, що вже  завтра парламент ухвалить в першому читанні проект змін до Конституції про скасування депутатської і суддівської недоторканності. «Вважаю, що це голосування — такий собі лакмусовий папірець: хто не проголосує за обмеження депутатської і суддівської недоторканності —  прошу на Майдан і кожному пояснити, яким чином ми збираємося далі жити, коли в нас зберігається ціла каста недоторканних», — сказав П. Порошенко. Коли ж ідеться про відповідальність Президента, то тут, вважає він, потрібно готувати законопроект про порядок імпічменту.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман у свою чергу зазначив, що друга сесія парламенту повинна стати сесією конституційних змін та масштабних реформ у багатьох сферах. «Маємо розбалансовану пострадянську державу, пострадянську систему перебудувати на сучасну європейську країну — Україну», — сказав він і підкреслив, що необхідні реформи чітко окреслено в таких документах, як Угода про асоціацію з ЄС, Коаліційна угода парламентських фракцій, та в Плані відновлення країни на 2015—2017 роки, котрий нині ще перебуває на доопрацюванні в уряді. І саме на основі останнього документа потрібно розробити план законодавчої роботи на 2015—2017 роки. «Маємо чітко сказати людям, що ми приймаємо в лютому, березні, квітні, травні, щоб усі розуміли, які новації та зміни чекають та до чого вони приведуть», — переконаний В. Гройсман.

Кажучи про кроки з децентралізації та оновлення влади, глава парламенту зазначив, що на це є одна відповідь — максимальна передача компетенцій та повноважень на місця. «Тоді люди оберуть свою владу, і це дуже гарне сито, щоб прийшли професійні люди, які почнуть розвивати життя територіальних громад», — вважає він.

Прем’єр Арсеній Яценюк повідомив, що уряд прийняв рішення про повну кадрову зміну всіх територіальних органів: «Є новий уряд, практично всі в уряді розмовляють іноземними мовами, всі мають досвід, нагорі проходять певні зміни. Чи є ці зміни внизу? Чи дійшли вони донизу, до конкретної районної реєстраційної служби, районної інспекції, районного управління внутрішніх справ? Чи є відчуття змін саме на цьому рівні? Змушений констатувати, що ще дуже далеко до того, щоб людина, яка живе в обласному чи районному центрі, сказала, що справді прийшли зміни, яких очікували».

Те саме стосується й децентралізації, за проведення якої виступала влада на місцях. «Дехто вважав, що децентралізація — це дайте нам грошей побільше, а ми їх децентралізовано, без вказівки з Києва, знаємо, як витратити», — зауважив глава уряду та нагадав місцевій владі, що вона вже отримала реальні важелі впливу, в тому числі й право запровадження і збору додаткових податків, які йдуть не в Київ, проте треба працювати з територіальною громадою, щоб зібрати ці кошти.

Прем’єр також повідомив, що пропонуватиме запровадити посаду віце-прем’єра з питань євроінтеграції, оскільки, на його думку, базою для проведення реформ є Угода про асоціацію з ЄС.

ДОСЛІВНО

Президент Петро ПОРОШЕНКО:

«До кінця цього тижня буде сформована Конституційна комісія, і я прошу керівників фракцій та профільних комітетів делегувати до неї своїх представників, щоб ми швидко опрацювали проекти змін до Конституції».