Героїнею чемпіонату Європи з плавання серед спортсменів із вадами слуху, що завершився в Дортмунді (Німеччина), стала мешканка Кіровограда Ганна Товста. Вона здобула шість золотих медалей: три в індивідуальному запливі на дистанціях 200, 400 і 800 метрів вільним стилем і три — в естафетах 4 х 100, 4 х 200 метрів (вільним стилем) і 4 х 100 (комбінована). На дистанції 200 метрів батерфляєм Ганна здобула ще й срібну нагороду.
Ще одна представниця Кіровоградщини Ірина Терещенко двічі піднімалася на найвищу сходинку п’єдесталу єврочемпіонату (естафети 4 х 100 і 4 х 200 метрів вільним стилем) та фінішувала другою на дистанціях 100 і 200 метрів брасом.
Спільно плавчині з Кіровограда здобули 11 медалей, із них вісім — золотих. Завдяки чудовому виступу жіночої команди збірна Україна посіла на чемпіонаті перше загальнокомандне місце, залишивши позаду провідні країни Європи і виборовши загалом 31 нагороду (13 золотих, 11 срібних, 7 бронзових медалей). Другою у загальнокомандному заліку стала збірна Російської Федерації — 29 медалей (8 золотих, 13 срібних та 8 бронзових), третє місце посіла команда Німеччини — 28 медалей (7 золотих, 13 срібних, 8 бронзових). Тренує Ганну Товсту та Ірину Терещенко заслужений працівник фізичної культури і спорту, заслужений тренер України Володимир Манько.
Нагадаємо, що на Дефолімпійських іграх (аналог Олімпійських ігор для спортсменів-інвалідів з вадами слуху), котрі відбулися торік у Тайпеї (Тайвань), Ганна Товста здобула три золотих, срібну та дві бронзові медалі, встановивши два світових рекорди. Здобуток Ірини скромніший — три п’ятих місця. Але звідтоді її майстерність суттєво зросла. У квітні нинішнього року Ірина стала чемпіонкою України на дистанції 200 метрів комплексним плаванням, а тепер от «намила» два європейських «золота».
Кіровоград.