Футбол. На чемпіонаті світу-2010 у ПАР протягом двох днів тривала перерва. Тож, коли футбольні «гармати» замовкли, можна зробити певний аналіз, підбити деякі підсумки і подати інформацію про подій навколо турніру.
Позаду 56 матчів із 64. Залишилося менше, але є надія, що попереду все найцікавіше, найзахопливіше. У чвертьфіналі чемпіонату світу буде представлена рекордна кількість команд із Південної Америки. Зіграють на цьому етапі Уругвай, Аргентина, Бразилія та Парагвай. Одна країна представлятиме Африку (Гана) і три — Європу (Нідерланди, Німеччина, Іспанія).
Іспанія претендує на титул
Про це заявив після перемоги над Португалією в 1/8 фіналу тренер іспанської команди Вісенте Дель Боске. «Ми хочемо потрапити в історію футболу. Наші гравці мотивовані. Попереду в нас багато подій, і ми здатні виграти чемпіонат, — наводить слова Дель Боске «Maрка». — Коли ми так граємо, то супернику складно контролювати нас. Фернандо Льоренте виконав відмінну роботу. Я вірю в своїх футболістів, які всі сили віддають на полі».
Поважаючи авторитетного іспанського фахівця, либонь, з такими заявами абсолютно не погодяться його колеги, тренери команд, котрі братимуть участь у чвертьфіналах. Зокрема, аргентинець Дієго Марадона, бразилець Карлос Дунга, німець Йоагім Льов та інші.
Кара для суддів
Італійський рефері Роберто Розетті і його уругвайський колега Горге Ларріонда не призначатимуться на решту матчів чемпіонату світу в ПАР. Розетті зарахував гол Тевеса, забитий з офсайду, в матчі Аргентина — Мексика. Ларріонда не зарахував гол Френка Лемпарда у ворота Німеччини в матчі з Англією.
До речі, ФІФА витратила сорок мільйонів доларів на підготовку арбітрів для чемпіонату світу в ПАР (30 рефері і 90 помічників). Про це повідомила агенція «Ассошіейтед Пресс». Президент ФІФА Йозеф Блаттер розповів, що до осені організація визначиться із питанням введення додаткових технологій, які полегшать роботу рефері.
Пан Блаттер змушений був офіційно вибачитися перед керівниками федерацій футболу Мексики та Англії за прикрі випадки, котрі вплинули на результати матчів. І, можливо, на долю цих команд у турнірі. Хоча важко повірити, що ті вибачення надто підняли настрій мексиканцям та англійцям.
Відставки на дистанції
Тренер збірної Японії Такесі Окада подав у відставку. Як повідомляє «Рейтер», причиною такого рішення фахівця став програш збірній Парагваю в 1/8 фіналу чемпіонату світу. «Не думаю, що на чолі збірної можу зробити щось більше», — пояснив своє рішення пан Окада.
Ще раніше президент Федерації футболу Франції Жан-П’єр Ескалетт пішов у відставку через провал національної збірної на чемпіонату світу в ПАР. «Я вважаю своїм обов’язком відмовитися від посади. Я повністю розумію свою відповідальність за провал», — сказав Ескалетт. Збірна Франції на чемпіонаті світу не перемогла в жодному матчі і зайняла останнє місце в групі.
Життя без допінгу триває
ФІФА оприлюднила дані допінг-тестів гравців, які беруть участь в іграх Чемпіонату світу-2010 у ПАР. Усі 208 проб, узяті у футболістів, дали негативний результат, повідомляє «Рейтер». Після кожного матчу по два представники кожної збірної проходять перевірку на допінг.
Отже, на чемпіонатах світу жодний гравець не викритий у застосуванні заборонених препаратів, починаючи з першосты 1998 року.
...Сьогодні події на чемпіонаті поновляться. На арену виходять чотири з восьми збірних, котрі продовжують виступи в ПАР.
На знімках: воротар збірної Парагваю Густо Вільяр (праворуч) разом із товаришем по національній команді Нельсоном Вальдесом ласує іменинним тортом (30 червня у Вільяра був день народження); і у вихідні треба тренуватися — наставник аргентинців Дієго Марадона обмінюється враженням з Ліонелем Мессі.
Фото з сайту Sports. yahoo. com.