Сезон відпочинку у пришкільних таборах обласного центру закінчився. У них перебували діти з незаможних сімей. 
Середня вартість путівки в обласні дитячі заклади оздоровлення та відпочинку цього літа — понад півтори тисячі гривень (позаминулого — близько дев’ятисот гривень). Подорож до моря ще дорожча. Школі ж довелось платити лише чотири гривні в день за комплексний обід. А для дітей пільгових категорій харчування профінансувало місто.
Влада виділила понад півмільйона гривень. До речі, діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, вихованці прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу мають право оздоровитись державним коштом лише раз на рік. Отож виходить, що два тижні у шкільному таборі з безкоштовним обідом позбавили можливості поїхати, скажімо, на море.
Якщо під час навчального року сільські школярі заздрять міським ровесникам, то влітку все навпаки.
Дітям з багатьох сіл Ізяславського району, скажімо, не довелось побувати в далеких краях, проте на батьківщині відвідали унікальні місця. Так, кілька ночей провели у табірному містечку на березі мальовничого Святого озера.
А у Великорадогощанській ЗОШ відкрився краєзнавчо-туристичний табір «Січ». Школярі живуть у наметах, знайомляться з козацькими звичаями, опановують звички і традиції українського лицарства. А ще для них організовують екскурсії до цікавих історичних місць Тернопільщини та Рівненщини.
Оскільки в місцевому бюджеті не передбачено фінансування шкільної «Січі», керівництву доводиться докладати чимало зусиль, щоб знайти благодійників.
До відкриття нинішнього сезону місцева влада подарувала табору посуд та спортивний інвентар, а місцеве ТОВ імені Черняховського забезпечило першу зміну харчами.
Близько шестисот дітей зможуть оздоровитись у селі Стуфчинці, що у Хмельницькому районі, в наметовому таборі «Патріот-2010».
Хмельницька область.
На знімку: для сільських дітей подорож у межах свого району — не менш цікава та корисна.
Фото автора.