Одна з найстаріших швейних фабрик в Україні відсвяткувала 90-річчя
В Чернігові відсвяткувала 90-річчя швейна фабрика «Елегант». За радянських часів це підприємство шило чоловічі брюки й костюми, одягало чи не весь СРСР, а нині виконує переважно замовлення з-за кордону, з давальницької сировини шиє пальта, сукні, сарафани, піджаки для країн Європи. Догодити європейцям нелегко, але «Елегант» — справляється.
Історія підприємства веде початок з 1920 р., коли була створена невеличка артіль «Промголка», що працювала лише за індивідуальним замовленням. Але чернігівці потребували дедалі більше одягу, тож незабаром на базі «Промголки» відкрили швейну фабрику. Вона почала виконувати масові замовлення. В грудні 1968 року для фабрики побудоване нове приміщення. Тоді колектив очолювала Антоніна Серафимівна Іванцова, яка віддала підприємству 40 років життя, з них двадцять працювала директором. Майже всі майстри та начальники цехів, які досі працюють, пройшли «школу майстерності» під її керуванням. На той час фабрика випускала до мільйона одиниць брюк, 250 тисяч чоловічих костюмів на рік! Це вражаючі показники.
За часів незалежності України фабрика перетворилася на відкрите акціонерне товариство «Чернігівська швейна фабрика «Елегант». Акціонерами стали робітники підприємства, а очолив його Станіслав Дубінін. Станіслав Владиславович починав тут — конструктором, головним інженером, і ось уже 14 років він голова правління. Знає кожний верстат, кожну цифру фінансового звіту.
Сьогодні на «Елеганті» працюють близько 700 робітників, з них 470 швачок, 80 розкрійників. Це чи не єдине таке підприємство в Україні, яке зберегло свій профіль і працює в дві зміни. Щомісяця тут шиють близько 50 тисяч виробів. Тобто за півроку фабрика може одягнути весь Чернігів у новий сучасний одяг. 35 робітників відпрацювали на «Елеганті» більше сорока літ, працюють і донині, а 332 працівники мають двадцятирічний стаж. Про людей тут дбають: соціальні пільги та постійна адресна допомога, стабільні заробітки та оздоровлення. Ті, хто пропрацював на фабриці 20 років, отримують почесне звання «Ветеран праці на виробництві» і відповідне матеріальне заохочення.
— Наше підприємство прагне дотримуватись усіх встановлених законодавством гарантій, — підкреслює керівник. — Ми запровадили навіть систему недержавного страхування, і люди, які йдуть на пенсію, крім обов’язкової, отримують ще й додаткову.
Станіслав Дубінін мріє про те, що ситуація в легкій промисловості зміниться й виробляти одяг для співвітчизників стане вигідно. Він вважає ідеальним варіантом випуск продукції для України і лише частково — експорт. Сподіватимемося, що до 100-річчя фабрики «Елегант» її продукція продаватиметься не лише за кордоном.
Чернігів.