Податківці Кіровоградщини в рамках операції «Бюджет» запобігають такому суспільно-негативному явищу, як виплата заробітків найманим працівникам «у конвертах». Випадки «конвертованої зарплати» зафіксовані в багатьох містах та районах області, й не тільки, як зазвичай, у сфері підприємницької діяльності.
Під час нещодавньої перевірки одного з сільськогосподарських фермерських господарств Гайворонського району виявили двох працівників, яких тут ніби й не існувало, бо угоди з ними керівник господарства не укладав. Прокуратура порушила кримінальну справу за ознаками злочину стосовно порушення законодавства про працю.
25 найманих осіб, які працювали без належного оформлення трудових угод, виявлено від початку року в Добровеличківському районі. Після проведеної роботи угоди були укладені, а двоє працівників самі зареєструвались як суб’єкти підприємницької діяльності. Відтепер учорашні «тіньовики» працюватимуть легально, сплачуючи до місцевого бюджету належні суми податку з доходів фізичних осіб. Матеріали перевірок стосовно роботодавців-порушників передали до прокуратури.
Майже півтора десятка рейдів із виявлення трудових «нелегалів» від початку року провели долинські податківці. В результаті обстежень ними та представниками інших контрольних структур місць провадження підприємницької діяльності виявлено 70 неоформлених найманих працівників. Установлено, що від початку року виплачено 86 тисяч гривень заробітної плати, але, звісно, в «конвертах». Переважна більшість цих людей працювали у сфері роздрібної торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування. За результатами перевірок підприємцям, які використовували працю трудових «нелегалів», донараховано 40,6 тисячі гривень податків.
У Кіровограді працівники податкової служби «вирахували» одного із місцевих приватних підприємців, який нараховував найманцям зарплату в розмірі 50% від мінімальної. Відповідно, з цієї ж суми утримувався та перераховувався до бюджету й податок з доходів фізичних осіб. Насправді фактично виплачена зарплата була значно вища, однак офіційно вона не афішувалась. Як наслідок, встановлено, що підприємець занизив суму утриманого податку більше ніж на 1200 гривень, чим порушив закон, перед яким йому тепер доведеться відповідати.
Активність податківців у сфері легалізації трудових відносин та посилення контролю за недопущенням виплат заробітної плати поза офіційним обліком дає свої плоди. Як повідомляє відділ масово-роз’яснювальної роботи і звернень громадян ДПА в Кіровоградській області, протягом січня-травня в рамках операції «Бюджет» до державного бюджету надійшло 217,9 мільйона гривень, що на 17,2 мільйона більше, ніж за відповідний період минулого року. До місцевих бюджетів залучено 372,2 мільйона гривень (106,1% до завдання). Аналіз шляхів наповнення місцевих бюджетів засвідчив, що одним із найвагоміших джерел є податок із доходів фізичних осіб, приріст надходжень якого за п’ять місяців становить майже 31 мільйон гривень.
Голова ДПА в області Ігор Гербіченко переконаний, що такі добрі результати роботи кіровоградських податківців є найкращими ліками для бюджету як нашого краю, так і України загалом.
Кіровоградська область.