Питання судової реформи та вдосконалення законодавства про судоустрій і статус суддів в Україні дедалі більше привертають увагу науковців і практиків. Черговим кроком до пожвавлення наукової дискусії стало прийняття Верховною Радою України в першому читанні проекту закону України «Про судоустрій і статус суддів».
29 червня 2010 року в Інституті законодавства Верховної Ради України відбулося засідання «круглого столу», присвячене обговоренню зазначеного законопроекту. В його роботі взяли участь народні депутати України, представники Інститут законодавства та Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України.
Відкриваючи засідання «круглого столу», директор Інституту законодавства Верховної Ради України член-кореспондент НАН України, член Робочої групи з питань судової реформи Олександр Копиленко наголосив на актуальності подальшого комплексного реформування судової системи, забезпеченні гарантій реалізації конституційного права громадян на судовий захист, удосконаленні законодавчої бази стосовно судоустрою, судочинства, статусу суддів. Він зазначив, що законопроект, який обговорюється, підготовлено за результатами діяльності Робочої групи з питань судової реформи, створеної Президентом України. Законопроект комплексно та системно врегульовує основні нагальні проблеми судоустрою та статусу суддів в Україні. Такого висновку дотримуються переважна більшість членів Робочої групи. Законопроект підготовлено відповідно до міжнародних стандартів з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії. Він також повідомив, що найближчим часом із друку вийде підготовлене Інститутом законодавства видання «Проблеми розвитку і вдосконалення конституційного законодавства України: збірник висновків Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеціанської Комісії)», що сприятиме народним депутатам України, урядовцям, органам державної влади, органам місцевого самоврядування, їх посадовим і службовим особам у здійсненні своїх повноважень, зокрема у сфері забезпечення нормотворчого процесу.
Позитивну оцінку законопроекту дав голова підкомітету з питань правових основ організації та діяльності виконавчої служби і реагування на порушення законодавства щодо виконання рішень Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя народний депутат України Валерій Писаренко. Він наголосив на прогресивних новаціях законопроекту: вперше для забезпечення принципу гласності та відкритості судочинства пропонується чітко закріпити принцип вільного доступу кожного до судового рішення в порядку, встановленому законом; установлюються гарантії права кожного на участь у розгляді його справи в суді будь-якого рівня у визначеному процесуальним законом порядку; серед підстав притягнення судді до дисциплінарної відповідальності визначено відмову в доступі особи до правосуддя. Проектом передбачено впровадження спрощення процедури доступу до суду для кожного громадянина шляхом внесення змін до процесуальних кодексів, а саме: скорочено терміни розгляду справ в апеляційній і касаційній інстанціях; забороняється апеляційним судам відправляти справи на новий розгляд; з метою оптимізації адміністративного процесу пропонується запровадити виклик осіб до суду шляхом надсилання тексту повістки електронною поштою, факсимільним повідомленням (факсом, телефаксом) або через друкований засіб масової інформації тощо. Він відзначив значний обсяг роботи, здійснений членами парламентського Комітету з питань правосуддя під час підготовки законопроекту до другого читання.
Народний депутат України, член Робочої групи з питань судової реформи академік Національної академії правових наук України Дмитро Притика підкреслив, що прийняття законопроекту «Про судоустрій і статус суддів» стане вагомою віхою на шляху реформування системи правосуддя в Україні. Заслуговує на підтримку вдосконалення системи судів загальної юрисдикції, для чого законопроектом передбачається створення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, який нарівні з Вищим адміністративним судом України та Вищим господарським судом України функціонуватиме як суд касаційної інстанції. Значна увага в законопроекті приділяється судам першої інстанції, зокрема, вдосконаленню порядку їх фінансування та підвищенню заробітної плати суддям. Важливим є вдосконалення компетенції та порядку формування Вищою радою юстиції і вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
Головний консультант Інституту законодавства Верховної Ради України кандидат юридичних наук Людмила Левицька у своєму виступі позитивно відзначила запропонований у законопроекті шлях вирішення одного з актуальних питань функціонування судової системи — призначення суддів на адміністративні посади в судах — як демократичний та прозорий. Вона також підтримала пропоноване посилення кримінальної відповідальності за невиконання судового рішення, розширення кола осіб, які можуть притягатися до кримінальної та адміністративної відповідальності за неповагу до суду.
Водночас науковий співробітник Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України кандидат юридичних наук Сергій Прилуцький зазначив, що зауваження викликає методика підготовки цього законопроекту. На його думку, спочатку має бути прийнято основи законодавства про судову владу, потім внесено відповідні зміни до Конституції України і лише після цього прийнято закон про судоустрій і статус суддів. Він також не підтримав положення законопроекту, спрямовані на зміну системи судів і повноважень Верховного Суду України.
Головний консультант Інституту законодавства Верховної Ради України кандидат юридичних наук Тетяна Барабаш підтримала законопроект і позитивно оцінила новації законопроекту, що стосуються вдосконалення процедур заняття суддівської посади; запровадження автоматизованої системи документообігу та розподілу справ; оптимізацію порядку притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності тощо.
Представники Інституту законодавства повідомили, що ними було підготовлено пропозиції до зазначеного законопроекту, які надіслано до профільного парламентського комітету.
Народні депутати наголосили на корисності проведення таких заходів у наукових установах для законотворчого процесу.