В Українському домі презентовано перше картографічне видання «Україна. Голодомор 1932—1933», яке візуально дає змогу збагнути тяжкість, горе та сльози лихих 32—33 років.
Загалом видання містить три карти, що відображають різні події того часу. Одна з них демонструє селянські заворушення у різних регіонах України. Наприклад, можна бачити, що на заході з 20 лютого по 2 квітня 1930 року відбулося понад сорок заворушень та протестів. Натомість на сході та півночі за той самий період часу їх було до десяти. Але то були найбільш активні виступи незадоволеного народу.
На іншій карті показано різницю між смертністю у 1927 році та в 1933, також рухи та кількість переселенців із Росії та Білорусії у вимерлі місцевості України.
Найбільша карта містить позначення населених пунктів, занесених на «чорні дошки». На ній нанесено меморіали, пам’ятники та пам’ятні знаки, встановлені на честь вшанування жертв голодомору.
Видання вийшло у світ накладом три тисячі екземплярів у науково-виробничому підприємстві «Картографія». Видавці планують надходження цього видання до бібліотек і у вільний продаж, а також створення інтернет-версії.
На знімку: академік НАН, директор Інституту національної пам'яті України Ігор Юхновський
Фото автора.