Ранкове засідання 1 липня
Близько 45 хвилин Верховну Раду блокували представники БЮТ. Сесійну залу завішали плакатами «Свободу патріоту Макаренку!», «СБУ працює на газову банду» тощо. Трибуну і президію звільнили для роботи лише після того, як по завершенню погоджувальної ради відбулася імпровізована нарада керівництва БЮТ зі своїми колегами по фракції. Під вигуки з залу техпрацівники Верховної Ради прибрали плакат «Бандитам — гроші, газ та владу, патріотам — тюрми», підписаний начебто від імені Віктора Януковича, який розміщався прямо за парламентською президією. Лише після цього, об 11-й годині, Голова Верховної Ради Володимир Литвин відкрив засідання.
Глава парламенту поінформував: на спільній нараді досягнуто домовленості про те, що фракції нададуть своїх представників для створення тимчасових слідчих комісій, які з’ясовуватимуть обставини ухвалення рішення Стокгольмського арбітражного суду, фактів корупційної діяльності ЗАТ «Рос-укренерго» та проявів цензури в окремих ЗМІ. Парламентарії також домовилися працювати в четвер, аж доки не розглянуть усі питання порядку денного. За це проголосували 229 депутатів.
Відтак народні обранці 415 голосами висловилися за те, щоб першочергово розглянути питання про створення ТСК. 238 голосів надійшло на підтримку комісії, що вивчатиме ситуацію навколо «Росукренерго» (її очолив Роман Зварич, а заступником буде Анатолій Кінах), 237 парламентаріїв підтримали створення комісії, яка досліджуватиме факти цензури (голова — Ірина Геращенко, заступник — Володимир Ландік). Формування цих ТСК Партія регіонів не підтримувала.
386 голосами народні депутати створили також комісію, яка займатиметься розслідуванням обставин та причин сучасного стану справ у системі кредитної кооперації.
Після цього член комітету з питань Регламенту і депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради Олександр Козуб доповів з приводу проекту змін до постанови про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради шостого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів спеціальної контрольної комісії з питань приватизації. Його підтримали 242 голосами. Затим — низка рішень про проведення парламентських слухань. Так, у грудні цього року обговорюватимуть тему «Українці в світі», а в січні — стан та перспективи видобутку вуглеводнів в Україні. Також трьом парламентським комітетам доручено провести спільне засідання, на якому слід сформувати чіткі пропозиції для проведення парламентських слухань про оздоровлення і відпочинок дітей, молоді та сімей з дітьми. Поки депутати розглядали ці питання, зал повністю очистили від плакатів.
О 12.30 приступили до розгляду питань про обрання та звільнення суддів. Після цього розпочалася процедура розгляду законопроектів у другому читанні. Загалом під час ранкового засідання встигли ухвалити більше десятка різних документів. Зокрема, прийнято проект закону про основні засади взаємодії держави з приватними партнерами та зміни до деяких законодавчих актів, які спрощують механізм державної реєстрації припинення діяльності суб’єктів господарювання. 329 голосами внесено зміни до закону про телекомунікації, якими збільшується перелік послуг.
Народні обранці підтримали проект змін до деяких законодавчих актів, яким гарантується захист житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа. Після повторного другого читання як закон ухвалено зміни до Кримінально-процесуального кодексу, якими свідку гарантується право мати адвоката. Парламентарії також змінили статтю 218 Кримінально-процесуального кодексу, яка стосується обов’язків слідчого. Хоча доповідач — член Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Мойсик наголошував, що такої само корекції заслуговує і стаття 217 цього документа — її Верховна Рада відхилила.
Під час ранкового засідання народні депутати ухвалили також два урядові законопроекти — закон про державну реєстрацію актів цивільного стану та зміни до закону про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.
На початку засідання парламентарії привітали з днем народження свого колегу Миколу Демянка.