Пройшовши голосування в парламенті в першому читанні, законопроект «Про судоустрій та статус суддів» повернувся до Комітету Верховної Ради з питань правосуддя, де відбулося обговорення поправок до нього. Окрім членів комітету, в засіданні взяли участь міністр юстиції Олександр Лавринович, заступник глави адміністрації Президента Андрій Портнов, голова Ради суддів Петро Пилипчук, голова Вищого адміністративного суду Олександр Пасенюк, інші представники судової та виконавчої гілок влади.
На початку засідання А. Портнов наголосив на необхідності якнайшвидшого втілення судової реформи та звернувся з проханням пожвавити роботу над президент-ським законопроектом. Також він повідомив про прийняте рішення не чекати висновків Венеціанської комісії до законопроекту, адже вони очікуються лише в жовтні, а держава потребує реформ уже сьогодні. Водночас А. Портнов запевнив, що тільки-но Венеціанська комісія надасть свої рекомендації, Президент одразу внесе відповідний законо-проект зі змінами і всі побажання європейських фахівців буде враховано та проголосовано у Верховній Раді.
Далі голова комітету Сергій Ківалов запропонував перейти до безпосереднього обговорення поправок. Під час дискусії народний депутат Юрій Кармазін вказав на суттєвий недолік документа — відсутність у ньому згадки про суд присяжних, функціонування якого передбачено чинною Конституцією. Депутат запропонував ліквідувати цю прогалину, однак його аргументи не знайшли підтримки серед присутніх. Більшість погодилися з думкою, що до запровадження суду присяжних наша держава поки що не готова і це питання не є актуальним сьогодні.
Представник Верховного Суду України Віктор Кривенко гостро розкритикував норму законопроекту, згідно з якою суд зобов’язаний визначитися зі складом суддів, що розглядатимуть справу того ж дня, коли надійде відповідна справа. Назвавши це положення таким, що завідомо не може бути виконано через надто короткий термін, він запропонував у день надходження справи визначатися лише із суддею — доповідачем у справі, а суддівський склад формувати в більш тривалий термін. Члени комітету дослухалися до думки фахівця та проголосували відповідну поправку.
Загалом на засіданні було розглянуто 1724 поправки, одна п’ята яких була врахована комітетом та буде пропонуватися до другого читання.