Нові правила проведення виборів до органів місцевого самоврядування є своєрідним ренесансом радянської моделі створення в радах більшості з блоку Партії регіонів та безпартійних. Так заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко в ефірі на радіо «Свобода» прокоментував законопроект «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», зареєстрований народним депутатом від Партії регіонів Олександром Єфремовим.
«На це спрямована не лише змішана система (50/50), а й зняття норми будь-якої відповідальності депутата перед місцевою організацією, що його висуває», — наголосив парламентарій, повідомляє секретаріат заступника Голови Верховної Ради України.
«У такий спосіб автори нової виборчої моделі чітко фіксують такі правила гри, за якими під тиском місцевої виконавчої влади та правоохоронних органів, навіть без грошей і посад, як це прийнято у Верховній Раді, можна залучати до більшості депутатів, що пройдуть від інших політичних партій як в мажоритарній, так і в партійній частинах», — зазначив М. Томенко.
Ще однією особливістю закону парламентарій назвав те, що не зможуть висунути своїх кандидатів місцеві осередки партій, термін реєстрації яких не перевищує одного року. Він наголосив, що зовні це виглядає, як удар по політичних партіях, які представляють Арсеній Яценюк, Сергій Тігіпко, Анатолій Гриценко тощо. Натомість, на думку М. Томенка, «читається поява такої дискримінаційної норми, як засіб торгівлі між першим і другим читанням саме з депутатами, що є прихильниками цих політиків, у разі, якщо депутати з фракцій, що входять до коаліції (Блок Литвина та комуністи), не захочуть підтримати цей законо-проект».