На вчорашньому засіданні опозиційного уряду, присвяченому питанням енергетичної безпеки держави, лідер об’єднаної опозиції Юлія Тимошенко оприлюднила положення з постанови Стокгольмського арбітражного суду щодо 11 мільярдів кубометрів газу, який НАК «Нафтогаз Україна» має віддати приватній компанії «РосУкрЕнерго».
Рішення Стокгольмського арбітражу, про яке так багато говорять, поки що не оприлюднювалося. За словами Ю. Тимошенко, тому, що справу довкола 11 мільярдів засекретили. Натомість, наголосила лідер БЮТ, йдеться про величезні для нашої держави збитки: згідно з судовим рішенням Україна має передати приватній компанії 5,4 мільярда доларів, що становить понад 20% доходної частини держбюджету, понад 20% золотовалютного резерву держави і половину тих запозичень, які нинішня влада хоче отримати від МВФ. «Якщо цю суму буде повернуто «РосУкрЕнерго», держава втратить фінансову і бюджетну стабільність, і це призведе до невиплат зарплат і пенсій, зростання ціни на газ, нестабільності національної валюти», — заявила Ю. Тимошенко.
Лідер опозиції зацитувала рішення Стокгольмського арбітражного суду у перекладі на російську мову, яке свідчить про позицію «Нафтогазу» під час судового розгляду справи. Зокрема, у пункті 1-3 рішення, з її слів, йдеться (цитуємо російською): «Нефтегаз» первоначально утверждал, что приобретение им 11 млрд. кубометров газа имело достаточные правовые основания. В настоящее время утверждается, что это было не так и что «Нефтегаз» более не может утверждать о каком-либо соответствующем основании, что приобретение им 11 млрд. кубометром газа имело достаточные правовые основания». «Іншими словами, коли наш уряд представляв захист у Стокгольмському арбітражі, НАК «Нафтогаз Україна» за моєю директивою займав позицію, що 11 млрд. кубометрів газу — це український газ, придбаний на законних підставах, — зазначила Ю. Тимошенко. — Коли прийшов Янукович на посаду Президента, «Нафтогаз» отримав інші директиви, і він у Стокгольмському суді змінив свою позицію і став стверджувати, що цей газ не належить Україні». Пункт 19 рішення суду, за словами лідера БЮТ, гласить: «Нефтегаз» не имеет исковых требований на данном этапе арбитражных разбирательств». Це, вважає Ю. Тимошенко, означає, що «Нафтогаз» не пред’явив у Стокгольмському арбітражному суді жодних позовних вимог на захист інтересів України, «по суті відмовився від захисту».
У ще одному оприлюдненому розділі 3 судового рішення, де викладається позиція кожної сторони, йдеться, що в письмовій заяві, поданій 28 серпня 2009 р., «Нафтогаз» стверджував, що він мав право на цей газ, а далі зазначається, що позиція «Нафтогазу» вже полягає в тому, що «присвоение без достаточных законных оснований не приводит к передаче права собственности на присвоенное имущество от собственника к лицу, произведшему присвоение. Таким образом, 11 миллиардов кубометров газа принадлежит РУЭ и всегда принадлежали РУЭ». Ю. Тимошенко також зацитувала положення судового рішення, які свідчать про те, що «Нафтогаз» не заперечував і проти нарахування штрафних санкцій за цей газ. На думку лідера опозиції, все це не могло відбутися без прямої вказівки Президента України Януковича.
Опозиційний уряд прийняв рішення вимагати негайного притягнення до відповідальності усіх посадових осіб, причетних до підготовки рішення Стокгольмського арбітражного суду щодо 11 млрд. кубометрів газу, а також відсторонення від посад Голови СБУ В. Хорошковського, міністра палива та енергетики Ю. Бойка, керівника НАК «Нафтогаз Україна», керівника адміністрації Президента С. Льовочкіна. Ще одна вимога опозиції — припинення переслідування і звільнення з-під варти екс-голови Державної митної служби А. Макаренка. Лідер об’єднаної опозиції також запропонувала провести незалежне міжнародне розслідування всіх обставин прийняття рішення Стокгольмського арбітражного суду і причетності до цієї справи Президента В. Януковича, прем’єра М. Азарова та інших високопосадовців. Опозиційний уряд також вирішив внести до парламенту проект Постанови Верховної Ради, яка забороняла б до завершення всього комплексу розслідування впроваджувати у життя рішення Стокгольмського арбітражу. Рішення Стокгольмського арбітражного суду Ю. Тимошенко пообіцяла оприлюднити в повному обсязі на своєму персональному сайті.